Много известни имена от културния свят са публикували през тези

...
Много известни имена от културния свят са публикували през тези
Коментари Харесай

Как Секулов и Димовски превърнаха Под игото в рубрика на с...

Много известни имена от културния свят са разгласили през тези тридесет години на страниците на „ Марица “, с което вестникът препотвърди мнението, че не е нормално медийно издание, а се е трансформирал в институция. С изявленията, засягащи разнообразни културни аспекти, в които постоянно за пръв път са намирали място основополагащи хрумвания и разбори, са взели участие артисти от висотата на незабравимия Стефан Данаилов, писатели като Николай Хайтов, Антон Дончев, Любомир Левчев, Стефан Цанев, художници като Светлин Русев и Димитър Казаков - Нерон, известни артисти от всички жанрове, композитори.

В публицистични публикации или изявленията свое мнение за значими книги и проблематични тематики в издателската активност са гостували на страниците на вестника известните издатели Стойо Вартоломеев и Жана Апостолова. Писателят Антон Баев пък с изключение на създател на " Марица " бе и основен редактор на вестника в продължение на 6 години.

В неповторимото за българския щемпел приложение „ Литературна събота “ са оповестени произведения от известни наши писатели като Георги Господинов и Милен Русков, от майстора на късия роман Деян Енев. Творбите им са били илюстрирани с репродукции на картини на модерни художници като Атанас Хранов и Румен Жеков. С острия си сериозен взор за актуалната литература са взели участие със свои публикации литературните критици и академични преподаватели Владимир Янев и Светлозар Игов. Стихотворенията на едни от най-известните модерни поети са радвали читателите с естетски усет.

Специално място би трябвало да се отдели на писателя Александър Секулов, който ежедневно пишеше авторската си графа „ Под игото “ в продължение на 14 години. Секулов поддържа рубриката и във времето, когато към този момент не работеше във вестника. Със своя присъщ преносен жанр той анализираше и разясняваше в петнайсетина реда събитията от деня по един безподобен метод, а някои от блестящите миниатюри бяха отдадени на особеностите на български лов в един неежедневен ракурс. Тях той издаде след това в книга. По своята уникалност тази графа няма аналог в българския щемпел.

А ето какво споделя за нея и Секулов: „ Ежедневната авторска колонка " Под игото " във вестник " Марица ". 32 053 думи, написани за 14 години, 7 месеца и 6 дни. От 12 януари 1994 година доникъде на юни 2009-а. Всеки ден, без неделя. Писана на машина, компютър, пращана по факс, диктувана по телефон от границата и чужбина. Размер - до 12 реда. Преди Facebook и всичко останало по-късно. Научих доста за писането от списването <210>. Почти всичко. През цялото време вляво от текста в черното каре се появяваше авторската подигравка на Красимир Димовски. Над 4800 колонки и рисунки. Рубриките претърпяха четирима основни редактори. По никакъв метод, никой, в никакъв случай не е променял или спирал дума от написаното. Първите 8 години ежедневният хонорар беше 10 лв., а последните - 15 лева Премълчаното и спестеното е позор само за създателя. Наздраве! “

Наздраве за вестник „ Марица “, за неговата значителност и за бъдещите огромни имена, които ще намерят място на неговите страници!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР