Много хубаво нещо е тази електронна рецепта, но от 40

...
Много хубаво нещо е тази електронна рецепта, но от 40
Коментари Харесай

Д-р Николова: Системата с е-рецептите трябваше да се проиграе пилотно, а не да се въвежда повсеместно от днес за утре

„ Много хубаво нещо е тази електронна рецепта, само че от 40 000 е-рецепти през миналата година изпълнени са едвам 800. Това трябваше да приказва на Министерството, че има някакъв проблем “. Това съобщи пред Нова телевизия общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Проблемите, които се появиха с е-рецептите, се дължат на другите кодове на медикаментите, разяснява от своя страна фармацевтът Маргарита Грозданова, шеф на аптека.

По думите на доктор Николова Здравното министерство е трябвало да планува изпитателен период за това изобретение, през който са щели да станат ясни минусите и проблемите в системата.

„ Вместо да пуснат пилотно примерно в 100 лекарски практики, с цел да проиграят системата, те споделиха, че го вкарват от през днешния ден за на следващия ден навсякъде “, уточни тя и изясни:

„ От началото на годината сме издали 37 млн. електронни предписания. Само че се сътвори едно приложение с неразбираеми критерии, което от през днешния ден за на следващия ден лиши доста лекари от правото да изписват медикаменти. Първият проблем е, че ти като доктор, в случай че не си лечебно заведение, не можеш да се регистрираш в приложението и да издаваш рецепта “.

Тя се спря и на друго доста значително усложнение, с което се сблъскват лекарите – невъзможността да изпишат антибиотик на избран брой таблетки.

„ Уж се борим с недостига на медикаменти и устойчивостта, само че към този момент не може лекарят да изпише антибиотик, колкото е нужно за да вземем за пример 5-дневно лекуване. Сега като се изпише антибиотик, би трябвало да се купи цялата опаковка, блистер единствено не може.

По този метод ли борим недостига? И какво става с останалото количество лекарство, което не му е нужно на пациента – ще го даде на съседката, тъй като било работило добре. Това от една страна удря по джоба на пациента. Освен това фармацевтите към този момент не могат да създадат кремче, мехлемче с антибиотик на пациента, както беше преди, тъй като пациента ще би трябвало да си купи няколко опаковки антибиотик, с цел да му го създадат в аптеката, вместо единствено нужното количество “, даде образец тя.

„ Случва се хората да дойдат в аптеката с рецепта, в която има артикули, които ги няма от месеци на пазара. Така че механически би трябвало да се почисти листата с номенклатурите от несъществуващи позиции, с цел да може лекарят да изпише това лекарство, което е налично в мрежата “, безапелационна бе Маргарита Грозданова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР