. Много хора, включително и някои работещи в космическата индустрия,

...
. Много хора, включително и някои работещи в космическата индустрия,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе спътник и счупи рекорд по възвръщаемост!

. Много хора, в това число и някои работещи в галактическата промишленост, считат напъните на СпейсЕкс в региона на възвръщаемостта за загуба на време. Тези скептици ни припомнят за горчивите уроци от галактическите совалки, които, въпреки и да бяха отчасти възвръщаеми, се оказаха скъпи, комплицирани за поддръжка и мъчно подготвяни за полети. Довчера върхът за най-кратко време сред два полета на една и съща система за изстрелване се държеше от американската совалка “Атлантис ” – през 1985 година тя съумя да излети в космоса, да се върне и след 54 дни да бъде готова за повторна задача. 

Считано от през днешния ден обаче рекордът принадлежи на американската компания СпейсЕкс. Тази нощ в космоса излетя ракета “Фолкън 9 ” и тя наред изведе в космоса южнокорейски сателит. Това бе същата ракета, която на 30-ти май изпрати на път към МКС астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Отне единствено 51 дни на експертите да я приготвят за още един полет, по този начин счупвайки върха на “Атлантис ”! 

Ето в резюме обстоятелствата от днешното изстрелване: стартът на “Фолкън 9 ” бе сбъднат от галактическия център Кейп Канаверал в 00:30 ч. българско време. Нямаше никакви проблеми от техническа или метеорологична позиция. В геостационарна орбита бе позициониран южнокорейския сателит “ANASIS-II ” – това е първият информационен спътник на Южна Корея напълно за военни цели.

На фрагмента: първата степен на “Фолкън 9 ” след нейното кацане върху “Просто прочети инструкциите ”. Photo credit: SpaceX

След като първата степен на “Фолкън 9 ” си свърши работата, тя сполучливо се завърна на Земята върху плаващата платформа “Просто прочети инструкциите ” в Атлантическия океан. По-късно Илон Мъск написа в Туитър, че двете половини на обтекателите също са прибрани наред. Така единственият съставен елемент на ракетата, който не се завръща след полет, е втората степен.

Днешната задача бе 12-та за СпейсЕкс през 2020 година. Но за пръв път през актуалната година компанията на Илон Мъск организира профилиран полет за клиент, друг от НАСА, американските военни или за спътниковия интернет на СпейсЕкс “Старлинк ”. По-нататък през идващите седмици чакаме още един старт за задграничен клиент – в космоса ще бъде изстрелян аржентинският сателит “SAOCOM-1B ”. Полетът бе плануван в началото на март, само че поради коронавирусната пандемия бе отсрочен, защото наземните екипи не можеха да се трудят поради наложената обществена отдалеченост и рестрикции при пътешестване.

Останалите задачи за 2020 година включват полет на “Крю Драгън ” с екипаж, първи полет на новия товарен транспортен съд на СпейсЕкс “Карго Драгън ”, както и изстрелване на единствената настояща свръхтежка ракета “Фолкън Хеви ” за задача на военновъздушните сили на Съединени американски щати. 

Видеозапис от днешния полет: Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР