Много хора се опитват да надхитрят будилника. Той звъни, те

...
Много хора се опитват да надхитрят будилника. Той звъни, те
Коментари Харесай

Не лягайте отново, след като будилникът ви събуди

Много хора се пробват да надхитрят будилника. Той звъни, те отварят едно око, какъв брой да превъртят стрелките 15-20 минути по-назад, да звънне още веднъж по-късно, а те да не се успят за работа.
Подобна игра със стрелките е изключително рискова за здравето, тъй като нарушава хормоналния баланс и води до унесеност денем и нарушавания в работата на редица органи и системи, предупреждава американският експерт доктор Крис Уинтър.

Хормонален срив

Ако превъртите стрелките на будилника 2 пъти заран, с цел да си дадете още малко време за сън, мозъкът не схваща, по кое време тъкмо би трябвало да се пренастрои на режим бодърстване. В резултат на това организмът не освобождава нужните хормони, човек не се усеща отпочинал и още от сутринта е изтощен, изяснява експертът.
Основният проблем е във връзката мелатонин-кортизол. При пробуждане, хормонът мелатонин отстъпва място на хормона на бодърстването – кортизол. Ако откакто един път сте се събудили, още веднъж си легнете и заспите, не се създават доста от нужните хормони. Затова, когато станете от леглото, се чувствате приспивен, зашеметен и объркан.

Проблем с изпразването на червата

Събуждането пренастройва всички орани и системи като ги включва в деен режим на работа. В това число и червата.
Сънят и храносмилателната система са директно свързани и, в случай че червата не се „ разсънят “ на време, изпразването им се отсрочва, а това може да докара до запек или до подут с газове стомах.

През деня ще ви мъчи апетит

Събуждането е обвързвано с обособяване на още един значим хормон – грелин. Това е хормонът на глада. Ако се разсъните гладен, а по-късно още веднъж заспите, то равнищата на грелин падат, само че след няколко часа се усилват с нова мощ и ви карат да ядете и да преяждате.

Усещате „ сънното замайване “

Сънното замайване е сходно на алкохолното – то ще ви затрудни да извършите избор, ще бъркате във вземането на значими решения, комплицирано ще се включите в работния развой.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР