Много хора преяждат, защото са щастливи, гласи ново проучване. Досега

...
Много хора преяждат, защото са щастливи, гласи ново проучване. Досега
Коментари Харесай

Учени: Затлъстяването дебне щастливите хора!

Много хора преяждат, тъй като са щастливи, гласи ново изследване. Досега по този начин наречената храна за комфорт е обвързвана с негативни усеща: меланхолия, досада, самотност и тревога. Въпреки това специалистите считат, че прочувствените персони в действителност са по-склонни да гълтам нездравословни закуски, когато се усещат по-щастливи, в сравнение с тъжни.

Резултатите, получени от екипа от холандски психолози, демонстрират, че щастливата храна е доста подценена като рисков фактор в световната зараза на затлъстяването. Емоционалното хранене е прието като една от аргументите, заради които хората се пробват да запазят тежестта си под надзор. По време на стрес храната може да обезпечи временен комфорт. Експертите считат, че до 75% от явлението преяждане се предизвиква от страсти и се преяжда с нездравословни закуски, които се употребяват като тил в нестабилното положение на мозъка.

Учените от Университета в Маастрихт в Холандия обаче са проучили дали потребителите, които са в неприятно въодушевление и се тъпчат с нездравословна храна, нямат същата потребност и когато са в положително въодушевление. Организаторите набират 87 студенти, които правят оценка своите хранителни привички и психологично здраве с добре създаден въпросник, предопределен за самостоятелна оценка. След това провели серия от опити, в които студентите са получили извадки от разнообразни филми или телевизионни излъчвания за да провокират позитивно, неутрално или негативно въодушевление.

 Храната за комфорт води до затлъстяване

Например, с цел да се усъвършенства настроението, откривателите посочили два видеоклипа. Единият е комедия с Мистър Бийн с присъединяване на Роуън Аткинсън, където копира отговорите на съседа си по време на изпит. Другото видео е класическа сцена от комедията Когато Хари срещна Сали, където Мег Райън имитира оргазъм пред гостите на ресторант.

За да преведат студентите в неутрално въодушевление, им е показана част от документален филм за риболова. А за негативните усеща, са гледали извадка от кино лентата Зеления път с Том Ханкс, където на електрически стол е екзекутиран почтен човек.

Непосредствено след гледането на видеоклиповете доброволците получават огромни стъклени чаши с разнообразни чипсове и разнообразни типове шоколадови бонбони. Изследователите мерят общия калориен банкет след всеки епизод.

 Затлъстяване

Резултатите демонстрират, че обратно на упованията, тези, които са класифицирани като прочувствени, изяждат повече, откакто гледат позитивни подиуми, в сравнение с негативни. В отчета за резултатите от опита учените заключават: Емоционалната храна е обвързвана с отрицателно въодушевление. Въпреки това доброволците не преяждат в отговор на негативни страсти, само че го вършат в отговор на позитивни. Тези резултати могат да имат стойност при лекуването на затлъстяването. Те акцентират значимостта на позитивните страсти в преяждането, които постоянно се подценяват, оповестяват Daily Mail.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР