Много хора предпочитат да се възползват от почивните празнични дни,

...
Много хора предпочитат да се възползват от почивните празнични дни,
Коментари Харесай

Самолетите, летищата и правилата по време на грипния сезон

Много хора избират да се възползват от почивните празнични дни, като отлетят към някоя туристическа дестинация или просто се връщат от чужбина при фамилията си. За злощастие, коледните празници постоянно съответстват с грипните епидемии и прекарването на няколко часа в затворено пространство с толкоз доста хоране наподобява добра концепция.

Оказва се обаче, че по-опасен е престоят ни на самото летище и нещата, които пипаме там. Това е по този начин, тъй като още от времето, в което на борда на самолетите пушенето е било позволено, тяхната вентилация е конструирана по метод, който обменя въздуха в самолета към 15 пъти за час.

Половината от циркулиращия в самолета въздух се вкарва от външната среда, която може да се назова стерилна, когато сме на толкоз огромна височина. Другата половина се пречиства посредством HEPA филтри.

Но в случай че въпреки всичко някой киха или кашля до вас, е добра концепция да спрем вентилационния отвор над нас, а да се пусне този над болния, тъй като в противоположен случай вирусите и бактериите ще се завихрят към нас.

Често при полет със аероплан, изключително в случай че е по-дълъг, усещаме раздразнение в гърлото, само че това е породено от сухия въздух в самолета, който с времето става все по-сух. Пиенето на вода не облекчава казуса, за жалост.

Най-безопасни са първите полети рано заран, защото самолетите се почистват добре през нощта, само че не изключително усърдно сред полетите денем.

Но да се върнем на летището. Проучване от 2018 година открило, че едни от най-замърсените с болестотворни вируси обекти на летището са пластмасовите съдове, в които се слага багажът при прекосяване през скенера. Силно нечисти с вируси се оказали и играчките в детските кътове, стъклото на паспортната инспекция, перилата на стълбища и ескалатори - всичко, което се пипа от доста хора.

Когато и ние на собствен ред допрем ръцете си до тези предмети и по-късно докоснем лицето си - нещо, което се случва към 200 пъти дневно, вирусът може да попадне в устата, носа или очите ни и да ни болести. Установено е още, че вирусът на грипа остава жив цели 24 часа върху предметите.

Използването на антибактериални кърпички и нарасналото внимание по отношение на това какво пипаме, ще ни обезпечат приятна отмора и радостни празници. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР