Много хора остават сами на старини - защото са овдовели

...
Много хора остават сами на старини - защото са овдовели
Коментари Харесай

Сами, но не самотни: Как ще живеем на старини

Много хора остават сами на старини - тъй като са овдовели или пък въобще не са сключвали брак. Но това не значи, че би трябвало да прекарат последните години от живота си в самотност. В Германия разискват един нов модел, написа.

Близки връзки на взаимопомощ, които обаче не са опция или сурогат на гражданския брак - за един от вероятните модели се заприказва в последно време в Германия по отношение на проектите, обсъждани от държавното управление. Федералният министър на правораздаването Марко Бушман показа някои основни моменти.

Става дума за така наречен „ общности за споделена грижа и отговорност “, в границите на които двама и повече пълнолетни си оказват помощ, без да са в фамилни връзки. Този проект не е нов, разяснява обществено-правната медия АРД и разяснява, че въпросният модел ще даде на самотни възрастни хора опция за обществени контакти и поддръжка във всекидневния живот.

Каква е същността на връзките?

Моделът планува дребни общности от двама до шестима души, които споделят взаимно жилище или по-голям парцел и си оказват помощ – да вземем за пример пенсионери, които са останали без родственици или сътрудник и не желаят да отиват в дом за възрастни хора. На процедура става дума за нещо като семейство по желание, в което съществува взаимна отговорност и грижа, уредени посредством законодателна рамка за застраховане на връзките.

За тази цел следва да се одобри специфичен закон. Въпросната рамка очевидно ще може да се договаря релативно гъвкаво - според от съответния случай и предвид на степента на поетата отговорност. Предвижда се " страните да могат да избират сред разнообразни модули “ – да вземем за пример дали и по какъв начин тъкмо да бъдат уредени случаите, в които би трябвало да се взимат решения за незабавни медицински интервенции, по какъв начин да се уреждат правни въпроси, дарения и така нататък

Предимствата на общността

Подобни общности, с изключение на разширение на обществените контакти и съответната ежедневна помощ, имат и юридически преимущества – предходните връзки на унаследяване и благосъстоятелност остават незасегнати, а всевъзможни по-съществени промени в общностите за споделена отговорност ще се вероятни когато и да е, без да се вършат специфични регистрации в службите по гражданското положение.
В същото време възрастните хора ще се употребяват от цялата протекция на страната, планувана в главния закон. Общността за споделена отговорност няма да дава отражение върху връзките сред родители и деца, няма да носи данъчни облекчения, нито ще се отразява на отговорностите за прехрана.

Какъв е отзвукът?

Германският обществен съюз (SoVD) похвали проектите. Условията на живот, моделите на партньорство и фамилен живот в това време претърпяха обилни промени, съобщи председателката на организацията Михаела Енгелмайер. " Да се регистрират тези промени е неотложно - изключително във време, в което броят на самотно живеещите хора продължава да нараства, а обществото да застарява. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР