Много хора очакват с нетърпение топлото и слънчево време. Но

...
Много хора очакват с нетърпение топлото и слънчево време. Но
Коментари Харесай

Защо сезонът на алергиите ще е по-дълъг през 2023 г.

Много хора чакат с неспокойствие топлото и слънчево време. Но едно от неприятните неща, които идват с него, са алергиите. Когато цветята стартират да цъфтят, отделяният от тях прашец може да аргументи сърбеж, сълзене и парене на очите, даже хрема и запушен нос.

И ако тази година тези признаците се влошат повече от нормалното и са по-дълготрайни, не трябва да се учудваме. Според нов отчет, през актуалната 2023 година се чака да преживеем по-ранен, по-дълъг и по-интензивен сезон на алергиите.

Проучване, оповестено от Climate Central, потвърждава, че продължителността на времето, през което хората страдат от алергии, се е усилва в последните години, освен това приблизително с 15 дни. Изследването обгръща над 200 града, в интервала сред 1970 година и 2021 година

Нещо повече - открито е, че цъфтежите на растенията и като цяло пролетният сезон се случва доста по-рано (близо месец) в доста елементи на света. За това подкрепят и относително топлите зими, които следим в последните години.

Именно изменящите се сезонни модели, високите температури и по-голямото количество въглероден диоксид в атмосферата повлияват на продължителността и интензивността на сезона на алергиите. Ранните пролети и дългите интервали на дни без заледяване дават на растенията повече време да цъфтят и отделят прашец.

Според Climate Central, 85% от 200-те града, включени в отчета, са удължили сезоните заледяване - в 31 града времето сред последното и първото заледяване е повишено с близо месец.

Въпросът е какво биха могли да подхващат хилядите хора, страдащи от сезонни алергии. Освен да одобряват медикаменти, експертите, представени от Marthastewart.com, предлагат да се понижи до най-малко излагането на полени. Особено когато са в пика на своя разцвет.

За задачата може да се наблюдават локалните доклади за качеството на въздуха и прогнозите за алергени. Както и да се затварят добре прозорците и вратите, с цел да се предотврати влизането на полени в дома.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР