Много е важно висшите съдебни съвети да охраняват и пазят

...
Много е важно висшите съдебни съвети да охраняват и пазят
Коментари Харесай

Зам.-председател на евросъда: Важно е ВСС да пази независимостта и да не е оръжие за влияние

„ Много е значимо висшите правосъдни препоръки да охраняват и пазят независимостта на правосъдната система. Те не могат да съставляват принадлежности и оръжия, с които да се повлиява върху работата на съдиите “.
Това съобщи заместник-председателят на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург Робърт Спано, който взе участие в конференция на тематика „ Независимостта на съда – настоящи аспекти в практиката на Европейски съд по правата на човека “, проведена от Върховния касационен съд.

Темата на изявлението на Робърт Спано беше „ Върховенството на закона – асортимент, самостоятелност и безпристрастност на съдиите “.

Зам.-председателят на Европейски съд по правата на човека съобщи, че фундаментален детайл на независимостта на съдиите е разделянето на управляващите и уточни, че не е задоволително да има инфилтриране на политици в процесите, протичащи в правосъдната система. „ Това е анатема, цялостно несъгласие на идеала какво съставлява едно общество, насочено към върховенството на закона “, съобщи Робърт Спано.

Позовавайки се на практиката на Европейски съд по правата на човека (като цитира делата „ Бака против Унгария “, „ Кински против Чехия “, „ Рамос Нунес против Португалия “, „ Волков против Украйна “ и други, в които става дума или за освобождение на магистрати посредством законови или дисциплинарни дейности, или за оказване на въздействие върху тях от политици), Спано съобщи, че всички страни са свободни да избират рамката за назначение и освобождение на съдии, само че тези правила би трябвало да са в сходство с правилото на върховенството на закона.

„ Обхватът на обвързване на страната да обезпечи самостоятелен и неутрален съд не се лимитира единствено до правосъдната система, а обгръща и другите управляващи по този начин, че да се съблюдават и извършват решенията на съда, даже когато не се съгласяват с тях. По този метод страната показва зачитането на престижа на съда, а това е неоспорима причина за общо доверие и осъществяване на върховенството на закона. Политиците нямат никаква роля и не трябва в никакъв случай да се намесват върху процесите, които текат в правосъдната система. Това е детайл на разложение на демокрацията – когато политиците се пробват да се намесват, да въздействат върху решенията на съдиите “, уточни още Робърт Спано.

Опирайки се и на практиката на съда в Люксембург, Спано съобщи, че сред Съд на Европейския съюз и Европейски съд по правата на човека има симетричност на полезностите, които са ценене на човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и ценене на човешките права, включително и на малцинствата. Това са фундаментални полезности, които би трябвало да се ползват от съдиите от всичките 47 страни от Съвета на Европа, съобщи Спано.

По думите му всеки арбитър във всяка страна е арбитър в Страсбург, тъй като първата му задача е да ползва конвенцията.

„ Съдиите са отпред при обезпечаване правата и свободите, въведени в Европейска конвенция за правата на човека. Ние сме ваши сътрудници, ние сме висшите пазители на конвенцията за отбрана правата на индивида, с цел да може тя да бъде приложена по делата, които се водят в залата. Трябва да сме дръзки и смели в лицето на врага “, заключи Спано.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР