Много е широко предлагането за висше образование. Испанските университети се

...
Много е широко предлагането за висше образование. Испанските университети се
Коментари Харесай

Анхел Санта Мария Барнола: Инженерни науки, дизайн, мода – най-предпочитани специалности от българите в Испания

Много е необятно предлагането за висше обучение. Испанските университети се намират в сан листата на най-хубавите 120 в света. Това съобщи Анхел Санта Мария Барнола, консултант в посолството на Испания по просветителните въпроси, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Завършилите висше обучение в Испания по-късно намират работа където и да било по света и то в разнообразни браншове. Връзката сред качество и цена е без конкуренция, сподели Анхел Санта Мария, като добави, че тази година на ревюто в София вземат участие 10 университета. Миналата година те бяха 22. Предпочитаните специалности от българите в Испания са, са разнородни. Някои са насочени към инженерните науки, други към дизайна, трети към модата, към телекомуникации, медицина, ветеринарна също, заяви Анхел Санта Мария. Испанската традиция съчетава обичайни дисциплини с такива, които са доста новаторски, последни механически достижения и те са интерес.

Попитан по какъв начин си изяснява това, че в последните години се усилва броят на българите, които учат испански език, Анхел Санта Мария отговори, че това най-вероятно е, тъй като испанският език е вторият най-говорим език. Също по този начин имаме конвенция сред испанското министерство на образованието и българското министерство на образованието и по него има 18 испански преподаватели в българските гимназии в цялата страна. Испанският не е език, който в този момент да е на мода, той има огромна проекция за в бъдеще, тъй като това е формален език в доста институции и тъй като открива път към голям работен пазар в Европа, Северна и Южна Америка, сподели още Анхел Санта Мария Барнола.

Ектор Паредес Суарес, отговарящ за интернационалните връзки от университета в Леон, съобщи, че университетът в Леон се намира в северната част на Испания и е държавен университет. Има специалности във всички сфери, изключително акцентираме на опознаването на езика.

Имаме добра популярност в инженерните науки и студентите, които са пристигнали от България при нас са тъкмо там в инженерните науки, уточни Ектор Суарес. В Леон има доста младежи от всевъзможни националности, тъй че те се събират и между тях всички приказват на испански език, добави още Суарес.

БГНЕС напомня, че през актуалната образователна година повече от 25 000 български възпитаници учат испански език в наши учебни заведения. Заявеният от страна на 13 български и 11 испански висши учебни заведения интерес за присъединяване в това първо издание на ревюто е индикатор за желанието за определяне на контакти и преценката за действителни благоприятни условия за бъдеща взаимна работа, която ще докара до пълноценно съдействие в областта на висшето обучение сред двете страни, съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на ревюто „ Висшето обучение в Испания “.

Посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко уточни, че испански език се учи профилирано в 16 гимназии в България, а в страната ни работят 18 учители от испански генезис. Следващата стъпка е испански да се преподава и в началните учебни заведения, съобщи посланикът. Според него съдействието сред българските и испанските университети, което в този момент е главно сред филологическите факултети, би трябвало да се разшири и в други научни области. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР