Много е хубаво отново да бъда в София, за да

...
Много е хубаво отново да бъда в София, за да
Коментари Харесай

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

Много е хубаво още веднъж да бъда в София, с цел да честваме заслуженото приемане на България и Румъния в Шенген. Работихме доста старателно дружно, само че към момента не сме задоволени, тъй като чакаме цялостното присъединение на двете страни и по сухопътен Шенген.

 

Това съобщи на брифинг в Министерство на вътрешните работи еврокомисар Илва Йохансон, която е на посещаване в България и взе участие в тристранна среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и заместител министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.

 

" Ние сме отправили съответни рекомендации към Съвета на Европейски Съюз, с цел да отпаднат всички ограничавания. Това ще е водещо и при Белгийското председателство на Европейски Съюз, а тематиката ще се разиска на Съвета на Европейски Съюз през юни. С двамата министри имахме доста добра полемика през днешния ден. Те показаха напредъка на България и Румъния и се оказва, че двете страни са по-добре готови за Шенген, в сравнение с други страни. Външните граници на Европейски Съюз се охраняват доста добре. България има доста положително полицейско съдействие с Турция. За мен персонално, а и за Европейска комисия е доста значимо България и Румъния да бъдат признати напълно в Шенген и се надявам това да стане, до момента в който още заемам поста на еврокомисар по вътрешните работи ", сподели още тя. 

 

" Няма риск България и Румъния да бъдат заляти от незаконни бежанци. Има голям прогрес при защитата на външните граници. Министър Стоянов ми описа за намаляването на опитите за незаконно прекосяване на границите. В момента външните граници на Европейски Съюз са доста добре предпазени. Ще има прекачване на чиновници от вътрешните граници, които да пазят външните. Ще има и спомагателни представители на Фронтекс ", разгласи еврокомисар Йохансон. 

 

" Няма никаква причина да имаме вяра, че България и Румъния ще бъдат заляти от незаконни мигранти. Ние продължаваме битката с противозаконната миграция и работим с всички наши съседи. Тук не сме единствено да честваме, само че и да продължим да работим. Искаме да покажем, че сме изцяло подготвени за пълноправно участие в Шенген. С България и Румъния Шенген ще бъде по-силен ", съобщи от своя страна министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою. 

 

" В резултат на всички ограничения, които предприехме от лятото на предходната година, отчитаме трайна наклонност на миграционния напън към България. От началото на годината опити за незаконно прекосяване на границата ни са създали малко над 7 000 лица. За съпоставяне предходната година лицата са били 27 000. Това демонстрира, че охраняваме доста добре външната граница на Европейски Съюз ", безапелационен бе министър Калин Стоянов. 

 

" Аз съм извънредно удовлетворена от всичко реализирано от България и Румъния. Пак ще повтаря, че България и Румъния са по-добре готови за участие в Шенген от страни, които вче са част от шенгенското пространство ", приключи еврокомисар Илва Йохансон. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР