Много държави по света са готови да оттеглят признаването си

...
Много държави по света са готови да оттеглят признаването си
Коментари Харесай

Сърбия твърди, че много страни биха оттеглили признаването на Косово

Много страни по света са подготвени да отдръпват признаването си на Косово, заяви  в изявление за вестник "  Вечерне новости "  , публикувано в сряда, сръбският външен министър Никола Селакович.

Така той отговори на въпрос  вярно ли е, че 10 страни са подготвени да отдръпват признаването на Косово

„ Мисля, че има доста повече страни, които са подготвени да преразгледат позицията си по Косово “, заяви Селакович и означи, че сега има мораториум, съгласно който Белград не лобира за отдръпване на признаването на Косово, а Прищина замразява напъните си за присъединение към интернационалните организации.

  " Няма да създадем първата стъпка, тъй като ще бъдем оповестени за провокатори. Бяхме подготвени да осъществим мораториума, контрактуван във Вашингтонското съглашение, само че в Прищина няма благосклонност да се съблюдават каквито и да било съглашения ", сподели Селакович.

Според министъра политиката на Сърбия за " извиване на ръце " по косовския въпрос е безперспективна. Селакович означи, че Сърбия ще продължи да укрепва връзките в Балканския район и ще работи като " дирек на стабилността и двигател на икономическото развиване " на Балканите.

На 4 септември 2020 година във Вашингтон Сърбия и Косово подписаха  редица отговорности, в това число мораториум върху издигането на кандидатурата на Прищина в интернационалните организации, както и Белград да не лобира пред други страни за  анулацията на признаването на независимостта на Косово.

В края на септември Сърбия и Косово постигнаха споразумение за потушаване напрежението на общата им граница с посредничеството на Европейски Съюз. 

Кризата стартира на 20 септември, когато косовският министър председател Албин Курти разгласи, че всички сръбски транспортни средства би трябвало да имат краткотрайна косовска регистрационна табела за прекосяване в страната, някогашна сръбска провинция, която разгласи самостоятелност от Белград през 2008 година

Властите в Белград, които постановиха преди години същата мярка за косовските транспортни средства, които влизат в Сърбия, реагира, като блокира граничните пунктове и изпрати танкове и военни самолети до южната си граница.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР