Много често през януари и февруари има доста пациенти, постъпващи

...
Много често през януари и февруари има доста пациенти, постъпващи
Коментари Харесай

През януари и февруари много пациенти постъпват в болница заради декомпенсиран диабет

Много постоянно през януари и февруари има много пациенти, постъпващи в болничното заведение за лекуване, поради декомпенсиран диабет, с остра метаболитна декомпенсация и ги одобряваме съвсем по неотложност. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Дениз Бакалов, експерт в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната към Александровска болница. Проблемите се появяват поради препитание с несъответствуваща за страдащи от диабет храна или поради пропуски в приема на таблетките или инсулина, изключително по време на толкоз продължителни празнични дни. Всички тези фактори водят до доста високи равнища на кръвната захар в организма, изясни лекарят. Пациентите са толкоз " декомпенисарни ", че освен равнището на кръвната захар е високо, а имат и метаболитна ацидоза - средата на организма е станала прекомерно кисела, трансформират се електролитите в организма, трансформират се бъбречната и чернодробната функционалност, образуват се кетотела в организма, а това " води " до незабавния център.

Хранене, диабет, празници

Страдащите от диабет имат избран хранителен режим, който е съгласуван с провежданото им лекуване - с таблетки или с инсулин. Ако човек е на инсулинова терапия, хранителният му режим включва минимум три съществени хранения денем, с едно или две междинни хранения, като този режим би трябвало да се съблюдава и по време на дълги празници. При таблетна форма на терапия, което най-вероятно значи, че индивидът е с диабет вид 2 и е с наднормено телесно тегло или със затлъстяване, хранителният режим включва по-нискокалорична храна. Този тип хранене постанова да се заобикалят въглехидрати с висок показател на гликемия. Това са храни, водещи до бързо повишаване на кръвната захар след потреблението им, уточни лекарят. Храненето на хората, лекуващи диабета с таблетки, е разпределено най-малко в три съществени хранения денем в дребни количества.

Бялата захар би трябвало да се замести с подсладители, защото те са нискокалорични и не носят в допълнение натоварване с калории за организма, а в съвсем всички подготвени пакетирани храни, които се продават, има добавена захар или глюкозо - фруктозен сироп. По думите му преди години е имало известия, че несъразмерната приложимост на подсладителите аспартам или сорбитол може да има канцерогенен резултат, само че във времето това изказване не се е потвърдило научно.

Консумация на алкохол и диабет

Консумацията на алкохол също води до спомагателен банкет на калории, което още веднъж предизвика декомпенсация на болестта, предизвести доктор Бакалов. Със сладките алкохолни и безалкохолните питиета би трябвало да се внимава, защото един грам чист алкохол доставя на организма близо седем килокалории, а един грам чист въглехидрат, да вземем за пример захар, доставя четири килокалории. Алкохолът доставя повече сила на организма, водеща до повишение на стойностите на кръвната захар. За дами, страдащи от диабет, допустимото количество алкохол е към 30 мл концентрат, а за мъжете, наранени от диабет - към 50 мл концентрат, уточни доктор Бакалов. Ако човек избира бира, тя може да е не повече от 330 мл светла бира, добави той. За феновете на вино се предлага 200-250 мл бяло, изсъхнало вино. Тези рекомендации нормално се отнасят за до два пъти седмично, само че в празничните дни би могло да е максимумът дневно, акцентира лекарят. Наистина бирата е " течен самун ", сподели още доктор Бакалов и уточни, че има пациенти, изпиващи две-три бири дневно, което се равнява на две-три спомагателни хранения дневно. Допълнителните калории се натрупват като непотребна мастна тъкан и водят до декомпенсация на диабета.

Засегнати от заболявания на щитовидната жлеза

Пациентите, страдащи от заболявания на щитовидна жлеза, нямат характерни ограничавания в храненето, в случай че болестта е добре обезщетено, сподели още доктор Бакалов. Ако човек има хипофункция на щитовидната жлеза и заболяването не е добре обезщетена, ще се стигне до задръжка на течности и струпване на тегло, допустимо е да получат отоци. Прекомерната приложимост на сол ще докара до отичане на лицето и крайниците.

Възможно е човек да не знае, че има проблем с щитовидната жлеза. Консултация с доктор и проучвания при потребност би трябвало да се създадат, в случай че има внезапно събаряне на тегло - 10 кг за един месец, новопоявили се нараснало изпотяване, сърцетуптене, безпокойствие, тремор на ръцете, както и фамилна обремененост. По думите му консултация е нужна и при противоположните признаци - поява на тромавост, изнемощялост, подтиснатост, унесеност, суха кожа, косопад, чупливи нокти, нарушаване в менструалния цикъл, защото те може да са знак за хипофункция на щитовидната жлеза.

Не бих споделил, че има зараза от тиреоидит на Хашимото, а статистиката се трансформира по-скоро поради нарасналите благоприятни условия в диагностиката и достъпът до експерти, добави доктор Бакалов.

Мъжете боледуват от болести на щитовидната жлеза осем-десет пъти по-рядко спрямо дамите, уточни доктор Бакалов. По думите му дамите са наранени в пъти повече поради съществуването на естрогени в организма им.

Препоръки

Храненето би трябвало да е три-четири пъти, в светлата част на деня, предлага доктор Бакалов. " Брънч " -овете са голям източник на калории и множеството от тях отиват в подкожна мастна тъкан.

Сред възрастните, които всекидневно страдат от диабет вид 2, в половината от случаите има фамилна обремененост, само че има и предшестващ детайл - затлъстяване, водещо до развиване на устойчивост на мастните, мускулните и чернодробните кафези към инсулиновото деяние. Развиват се и промени в черния дроб. Инсулиновата устойчивост прераства в предиабетно положение с изменени равнища на кръвната захар и по-късно се развива захарният диабет. При някои хора този интервал може да отнеме три-пет години. При липса на фамилна обремененост, диабетът може да се появи вследствие на наднормено тегло и рисково затлъстяване. Стресът нормално е отключващ фактор, само че хроничният стрес води съвсем постоянно до повишаване на тегло, а затлъстяването и наднорменото тегло постоянно са рисков фактор за захарен диабет.

Липсващ инсулин

В обстановка на изчезнали в аптеките инсулини всекидневно се стремим да използваме наличните и променяме типа на инсулина, което не е по никакъв начин елементарно, в случай че се наложи, сподели още лекарят. Д-р Бакалов изрази вяра казусът с изчезналите инсулини да бъде решен от виновните управляващи. Пациентът не може самичък да смени инсулина, който употребява, а и не е редно, тъй като всеки тип инсулин има избрана фармако-кинетика и фармако-динамика. Инсулините са сходни, само че не са идентични и промяната на разнообразни типове инсулини би трябвало да се направи от експерт. Ако някой реши самоволно да си смени инсулина, не се знае каква би била реакцията на организма, защото инсулиновата сензитивност е самостоятелна. Възможно е една доза от един тип инсулин да смъква равнището на захарта с избран порядък, а от различен инсулин - с по-висок порядък, сподели още доктор Бакалов. По думите му по този начин може да се предизвика хипогликемия, което е остро затруднение и, в случай че се предозира, може да се стигне и до кома.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР