Мними безработни отказват назначения и искат да работят на черноСхема

...
Мними безработни отказват назначения и искат да работят на черноСхема
Коментари Харесай

Бизнесът предупреждава за измами с обезщетения за безработица

Мними безработни отхвърлят назначения и желаят да работят на черно

Схема за измами с помощи за безработица се популяризира необятно в последно време у нас, предизвести по Нова тв ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

" Българи отпътуват проведено с рейсове за Франция, където подписват мним контракт за работа с локална компания, която нормално ги назначава на минимална заплата. След седмица хората се връщат в родината, като се записват в бюрата по труда и получават обезщетение за безработни за период от 9 или 12 месеца според от стажа си ", изясни Велев.

По думите му така наречен " френска безработица " е допустима поради малка врата в европейското законодателство. Във Франция размерът на компенсацията се дефинира съгласно заплатата, от последния месец, а в България - от последните две години. При фиктивно предопределение във Франция на минимална заплата, която е с равноценност над 3 000 лв., у нас схемаджиите получават оптималната помощ за безработни от 85,71 лева за работен ден или към 1 800 лева месечно.

От идната година ще скочи на над 2200 лева, защото е планувано нарастване на оптималната дневна ставка. 

Схемата се провежда в България от юристи. Предполага се, че те записват и компаниите във Франция, които назначават фиктивно българи.

" Тази скица усложнява казуса на работодателите у нас с така и така сложното намиране на фрагменти ", посочи Велев. Той посочи, че от АИКБ са алармирали френския дипломат в България, като за момента нямат отговор.

Според ръководителя на работодателската организация хиляди българи получават компенсации по тази скица, а страната е ощетена с десетки милиони левове.

" Най-голямата загуба тук не са парите, а новият морал, който се вкарва ", разяснява Велев.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР