Мнима фирма за екскурзии мами туристи, които плащат в евро,

...
Мнима фирма за екскурзии мами туристи, които плащат в евро,
Коментари Харесай

Банскалия разкри: Туроператор - фантом мами с екскурзии в Гърция



Мнима компания за екскурзии мами туристи, които заплащат в евро, само че не получават мечтаното пътешестване. Разследване на bTV споделя за схемата. Владимир Владимиров живее със брачната половинка си в Банско. Преди дни прави резервация за отмора през септември в първокласен хотел на Халкидики през туристическа организация на име " Травел Премио “.

" Преглеждах Facebook и я видях обявата. Попълних всичките неща, които трябваше. Никой не ми отговори. След това им звъннах. Имаше телефон Обадих се по телефона. Предложих им да отида в офиса да платя напряко на ръка. Казаха ми, че не може. Трябва да се преведат парите единствено по банков път. Аз се прибрах, изпратиха ми фактура, която аз преведох “, споделя мъжът.

Плаща 480 евро и стартират подозренията за машинация.


" В банката служителката сподели: " Това е белгийска сметка. Сметка в Белгия. И от там нататък се усъмних за нещата. 3 дни откакто преведох парите никой не се обади. Телефонът не отговаряше “, сподели Владимиров.

Свързахме се с хотела, в който Владимир би трябвало да има направена резервация. От там отхвърлиха на него име да има непокътната стая за посочените дати. Оказва се, че Владимир не е единственият, който е желал да летува с тази организация. Десетки в последните седмици звънят на друга компания с доста сходно име, която предлага почивки на българския пазар от години.

" Дойдоха в офиса обезпокоени видяли различен уебсайт. Решили да резервират. Получават едни доста странни документи и една стара дама пристигна при нас с готовност да заплати отмора в Гърция. Във въпросния уеб страница единствената алтернатива е да се заплати по банка, само че дамата беше решила да пристигна при нас. Твърде доста доказателства имаме, че за жалост това е лъжлива скица и към този момент има действително потърпевши хора, които са платили на компания призрак “, съобщи Емил Абазов, шеф на същинския туроператор " Премио травел България " и член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА).

Влизаме в ролята на клиенти. Правим си резервация за Халкидики. Единственото, което желаят е две имена, имейл и телефон. Посочваме, че заплащането ще е по банков път. Минути по-късно идва нечетивен имейл. Затова звъним на посочения телефон. Там подвига мъж, представящ се за Божидар Димовски:

От няколко дни имаме проблем с автоматизираните известия. До края на деня очаквайте наш оператор да се свърже с вас за изясняване на резервацията.

Има ли опция да дойда до ваш офис и напряко там да си платя, а не по банков път?

Може да заповядате в нашия офис за правенето на самия контракт, само че заплащането става по банков път.

Въпреки че на уеб страницата е посочен фиктивен адрес ул. " Триада 6 “ в София., представящият се за Божидар ни кани на различен адрес - ул. " Венера 5 “. Отиваме там с подставено лице. След няколко минути циркулиране, разбираме, че сме пратени за зелен хайвер. На този адрес има хотел. Работещите в хотела споделят, че всяка седмица идват хора, които търсят тази туристическа организация.

Отново се чуваме с мъжа от телефона.

Къде тъкмо ви е офисът?

Точно на ъгъла на хотела.

От тук нататък представящият се за Божидар спря да дава отговор на номера ми. В уеб страницата е посочено, че Travel Premio е сдружение с адрес в Лондон. В комерсиалния указател попада такава компания, записана на 19 май тази година и е посочен същият адрес. За шеф на компанията е вписано името на Валери Янков, за който разбираме само, че е българин и че е роден през май 1975 година Това име не участва на никое място в посочените на уеб страницата като екип на организацията.

" Ние проверихме всички фотоси. Те са крадени от интернет. Двама души са македонски жители, една дама е българка “, споделя Абазов.

Успяхме да се свържем с трима от посочените. И тримата останаха сюрпризирани от това, че самоличността им се употребява за машинация, само че отхвърлиха поканата за изявление. На уеб страницата си организацията призрак показва, че употребява за сътрудник гръцка тур организация – " Ситон травел “, която няма посланичество в България. От там също за осведомени с измамата.

От министерството ни потвърдиха, че са осведомени със сигналите и са взели ограничения: " С цел обезпечаване отбраната на потребителите на туристически услуги МТ сезира Комисията за отбрана на потребителите за осъществяване на инспекция по подготвеност. С оглед попречване на лъжливи действия осъществени чрез горепосочения уебсайт МТ сезира и Групово дело " Национална полиция “ за инспекция по случая. “

В опит да разберем кой стои зад телефона от наши източници установихме, че той е предплатена карта, регистриран на името на 25-годишно момче от дребен град в югозападна България. Успяхме да се срещнем с него. Той отхвърли да покажем лицето му. Самият той се обади на телефонния номер:

Свърза се екип от bTV с мен този номер, на който звъня е регистриран на мое име и става въпрос за машинация с туристическа компания.

Номерът, на който се обаждам е записан на мое име за машинация с туристическа компания.

Кажете ми от кое място го имате този номер?

Това ваш персонален номер ли е?

Не, това е на компанията номер.

А по какъв начин се споделя компанията?

Ало?

Любопитен подробност е и, че Фейбукът на компанията, през който тя продължава да популяризира, е била прекръстена единствено преди два месеца. До преди този момент е носила името " Маркови Парфюми Онлайн “. Навярно по този начин е натрупала своите 17 000 лайкове, а данните демонстрират, че и до през днешния ден се ръководи от двама души в България.

" При всички случаи приказваме за един уебсайт еднодневка, който цели да събере едни средства и по-късно да изчезне. Нещо доста значимо хората би трябвало да си прочетат контракта. В случая ние получихме фактура, без да имаме контракт. Това е неприемливо. Не може ти непосредствено да платиш, имайки единствено една фактура “, споделя Абaзов.

А за излъганите имат най-малко едно предпочитание.

" Поне да не създадат по този начин, че някой различен да се излъже. Ние, че парите няма да си ги вземем, допускам няма. Въпросът е да предпазим други хора от тази компания, която се оказва, че за мен е една безспорна машинация “, съобщи Владимир Владимиров.

Срещу мнимата организация към този момент има подадена тъжба до прокуратурата.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР