Младши съдии от Окръжен съд – Пловдив и прокурори от

...
Младши съдии от Окръжен съд – Пловдив и прокурори от
Коментари Харесай

Магистрати и прокурори изнесоха открит урок пред пловдивски ученици

Младши съдии от Окръжен съд – Пловдив и прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив изнесоха през вчерашния ден открит урок пред възпитаници от 5  клас от СУ „ Свети Седмочисленици “ в границите на Образователна стратегия на Висшия правосъден съвет в партньорство с Министерството на образованието и науката - „ Съдебната власт – информиран  избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.
Прочетете още
Магистратите  организираха среща с учениците в часа на класния началник в една от залите в учебното заведение. Прокурор Владимир Вълев от Окръжна прокуратура – Пловдив и младши арбитър в Окръжен съд – Пловдив Величка Запрянова описаха на петокласниците за специалността на прокурора и на съдията и споделиха проблеми от своята процедура. Интерес провокираха тематиките за закононарушения, осъществявани от наркозависими,  ограниченията за отбрана на правата на жертвите, трафика на хора, компютърните закононарушения, европейското законодателство. Децата демонстрираха интерес и към Деня на отворените порти, който се организира в съда и прокуратурата, и желаеха да вземат участие в него, а госпожа Денка Генчева - шеф на СУ „ Свети Седмочисленици “, акцентира, че сходни начинания са извънредно потребни за подрастващите.

Лекцията на магистратите е последната от серията срещи, извършени с десетокласници от Националната комерсиална гимназия и възпитаници от 10  клас в Езикова гимназия „ Иван Вазов “. Учениците демонстрираха огромен интерес към поднесените професионално тематики, задаваха въпроси и се интересуваха от продължението на въпросите, за които научиха по време на откритите уроци.

През тази година в програмата участваха прокурорите Петър Петров, Мария Тодорова и Владимир Вълев, арбитър Петко Минев, младши арбитър Величка Запрянова и правосъдният асистент Иван Семерджиев, както и правосъдните чиновници Румяна Христова, завеждащ работа „ Архив “  в Апелативна прокуратура – Пловдив и Спаска Димитрова, правосъден админ в  Окръжна прокуратура – Пловдив.

Образователната стратегия на Висш съдебен съвет е ориентирана към образуване и повишение на правната просветеност и просвета на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално насочване в юридическите науки, повишение на информираността им за правосъдната власт, създаване на ценностно отношение към закона, както и към ограничение на отрицателните модели на държание.

През образователната 2022/2023 година програмата се реализира взаимно сред Окръжен съд – Пловдив и Апелативна и Окръжна прокуратура – Пловдив и в нея за първи път вземат участие близо 400 възпитаници от три пловдивски учебни заведения – едно приблизително и две гимназии. Предстои в края на образователната година да бъде проведен спор сред участниците в Образователната стратегия, които да показват получените знания  пред умело жури от магистрати от съда и прокуратурата.

Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ се организира в цялата страна за девета поредна година и в нея досега са взели участие близо 100 000 възпитаници, които са се срещнали със структурата, функционалностите и смисъла на правосъдната власт в Република България. Програмата образува правната просветеност и просвета на учениците и има принос за повишение на степента на съблюдаване на законите, поощряване на креативните търсения и изяви. В резултат на срещите с представители на правосъдната власт, част от тези възпитаници са избрали да продължат академичното си обучение в юридически факултети.

  Прокурор Владимир Вълев, Денка Генчева – шеф на СУ „ Свети Седмочисленици “, Величка Запрянова - младши арбитър в Окръжен съд – Пловдив.

 

 Мария Тодорова – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР