Младоженци от Видин дариха средства от сватбата си за лечението

...
Младоженци от Видин дариха средства от сватбата си за лечението
Коментари Харесай

Младоженци дариха средства от сватбата си за лечението на болно дете

Младоженци от Видин подариха средства от сватбата си за лекуването на болно дете. Младите хора са от Видин, живеят и работят в София. Избрали родния Видин за положителното дело, описаха Венеция и Владимир Тодорови.

Само преди седмици си споделиха "да " на сватбена гала в дунавския град. Те бяха призовали своите посетители вместо букети да създадат подаяние за добра идея - спасяването на детски живот, и събраха 1020 лв.. Ден след сватбеното си празненство Венеция и Владимир Тодорови направиха своя първи взаимен доблестен жест - подариха събраните средства за акцията "Да върнем усмивката на Йоско ". С тази сума младото семейство се включи в акцията без да търси популярност, с вярата, че и други хора ще създадат същото - всеки съгласно опциите си, с вярата, че Йоско ще върне детството си.

,,Предварително го бяхме обмислили откакто видяхме изявления в пресата за болния Йоско'', споделя Венеция.

Средствата, които би трябвало да събере фамилията се оказват непостижими за тях, изясняват Венеция и Владимир Тодорови. Когато разбрахме всичко това, бяхме уверени, че това е и наша идея, с която ще стартираме своя взаимен живот, допълниха те. Нито за момент не се поколебахме и взехме своето решение за дарението, добави тя.

,,Искахме нашият взаимен живот да стартира с едно положително дело, да помогнем и по тази причина взехме решение да сменяем традицията с подаряване на букети с една по-достойна постъпка. Това беше и благородната идея, на която всички наши родственици и другари откликнаха. С общи старания успяхме да съберем сума, с която да помогнем за лекуването на Йоско'', описа Венеция.

Йосиф Цветанов е възпитаник във видинското главно учебно заведение "Иван Вазов ". Младите хора се свързват с шефа Пролетка Цветкова, от която младото семейство взема дарителската сметка, с цел да се преведат парите. Директорът на учебното заведение ги моли за фотография, на която те се съгласяват единствено, с цел да могат да дадат образец и на други хора, да ги последват и да се съберат парите за детето - за неговото лекуване или най-малко за облекчение на болките, които изпитва.

,,Йоско е на 11 години и е в четвърти клас. Страда от прогресивна мускулна дистрофия. Заболяването не е лечимо, само че е допустимо усъвършенстване. От идната образователна година евентуално ще би трябвало да остане вкъщи. Сега, с цел да стигне до рейса, който да го откара до учебно заведение, майката - Мая Костова, го носи на ръце от четвъртия етаж, тъй като в блока няма асансьор, само че признава, че скоро няма да може да се оправя сама. Йоско се бори, само че все по-рядко се усмихва'', описа шефът на учебното заведение.

За случаи като този на Йоско в България не се ползва терапия. Затова фамилията му събира средства за лекуване в клиника в чужбина. Разговаряли са със експерт в Истанбул, Турция, за трансплантиране на стволови кафези. Сумата, която в началото е нужна, е 15 500 евро, само че за околните на Йоско тя е непостижима. От "Фонда за лекуване на деца " отхвърлят да поемат разход в друга страна, тъй като болестта на Йоско е нелечимо.

Във Видин имаше огромна акция за набиране на средства за Йоско, в която се включиха родители, деца и другари. Учителите от учебното заведение му се отхвърлиха от цветя в края и при започване на образователната година, а сумите за тях бяха дарени на детето. Във видинското учебно заведение "Иван Вазов " в поддръжка на Йоско до момента са събрани 4 100 лв.. Малка сума подариха и възпитаници от Професионална гимназия "Проф. доктор Асен Златаров ".

Деца от 4 до 7-годишна възраст от видинския футболен клуб "Пегас Спорт " играха благотворително в поддръжка на идеята. Видинският кмет Огнян Ценков също застана зад благородната самодейност и връчи персонално подаяние на 11-годишния Йосиф Станимиров. Малките футболисти бяха наградени с купи, като първата бе връчена от Йоско, на който всички пожелаха да върнат усмивката и той още веднъж да се върне в своя футболен тим.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР