Младо мече обърна кошерите на два пчелина край Карлово преди

...
Младо мече обърна кошерите на два пчелина край Карлово преди
Коментари Харесай

Пакостливо мече закуси с два пчелина край Карлово

Младо мече обърна кошерите на два пчелина край Карлово преди 10 дни. Белята стана в Ясъ тепе, вилна зона, в която са лозята и градините на стотици карловци. Местността е в полите на Стара планина, незабавно след последните къщи в северната част на града на Левски.

Нападнати са били два пчелина, единият със 7-8 кошера, другият - с два. Сутринта притежателите видели разхвърляни кошери, обърнати с покривите встрани. От някои липсвали пчелни пити, имало и части от пити с изяден мед, които се търкаляли по земята.

Фактът, че кошерите не са строшени, а единствено обърнати и разхвърляни, е индикативен, че нападателят е младо мече. Ако в пчелина беше шетала огромна мечка, кошерите щяха да са строшени и да са на тресчици, разяснява пред „ Марица “ Златю Кличев, шеф на Горско стопанство - Карлово.

Потърпевшите пчелари ще бъдат обезщетени за загубите по пазарните цени на меда и кошерите.

Кафявата мечка е емблема на Национален парк " Централен Балкан ", а Стара планина е обичано нейно местообитание. Но за разлика от Родопите, срещите на горската кралица с хора в планината са доста редки. Но пък единични набези в овощни градини и пчелини има всяка пролет, когато мечките са изгладнели, или при започване на есента, когато се приготвят за зимата. През месец май гладна стара стръвница атакува крава. Случаи на набези на пчелини имаше в местността Бешбунар край Карлово, в квартал „ Сушица “, а даже и край Клисура.

Камери снимаха малко мече да бере грозде от лозата на Водноелектрическа централа „ Левски “, видеото стана шлагер в интернет. Миналата есен друго мече се отби да поплува в басейна на въжен превоз „ Сопот “ и също бе снимано.

Според експерти няма взрив в популацията на кафява мечка в Стара планина, по-скоро броят на животните от предпазения тип понижава или остава същият.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР