Младите хора знаят всичко за кибер мошениците и технологиите за

...
Младите хора знаят всичко за кибер мошениците и технологиите за
Коментари Харесай

Напреднали, но и беззащитни: Защо поколението Z се поддава на триковете на измамници

Младите хора знаят всичко за кибер мошениците и технологиите за машинация, само че те стават техни жертви доста по-често от представителите на други генерации

Ако сте част от поколението Z, което значи, че сте родени сред края на 1990-те и началото на 2010-те години, вие или някого, който познавате, може да е станал обект или жертва на онлайн измами. Всъщност, съгласно скорошно изследване на Deloitte, поколението Z попада под ударите на измамниците и се закача на въдиците на мошениците с доста по-висок % от техните баби и дядовци.

В съпоставяне с по-старите генерации, младежите са по-склонни да бъдат жертви на злонамерени опити за придобиване на сензитивна информация /фишинг/, кражба на идентичност, любовни измами и кибертормоз. Според изследване на Deloitte поколението Z е три пъти по-вероятно да стане жертва на онлайн машинация, в сравнение с бумърите т.е. родените сред 1946 и 1965 година - съотношението е 16% към 5%. В съпоставяне с бумърите, за поколението Z също е два пъти по-вероятно сметките им в обществените медии да бъдат хакнати (17% против 8%). Четиринадесет % от поколението Z споделят, че са претърпели корист с непозволена информацията за тяхното месотположение. Това е по-висок % спрямо другите генерации. Освен това по-младите хора търпят по-високи провали от измами.  Докладът за интернет измами на Social Catfish за 2023 година открива, че жертвите на интернет измами под 20 години са изгубили към 8,2 милиона $ през 2017 година През 2022 година загубите възлизат на 210 милиона $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР