Младите хора, реализирали се в различни сфери, най-добре могат да

...
Младите хора, реализирали се в различни сфери, най-добре могат да
Коментари Харесай

Милена Дамянова: Ранното кариерно ориентиране е много важно за децата

Младите хора, осъществили се в разнообразни сфери, най-добре могат да стимулират децата в техния избор на специалност. Важно е учениците да могат да създадат осведомен избор, познавайки позитивните страни на другите специалности. Това сподели в предаването " 12+3 "  Милена Дамянова, ръководител на парламентарната комисия по обучение, която описа за самодейността за „ Запознай се с бъдещето “, провеждана взаимно със Съвета на дамите в бизнеса. 
Инициативата среща децата в 5-ти и 6-ти клас с разнообразни специалности посредством техните носители – експерти от разнообразни области. Идеята се зародила в 43-то Народно заседание, само че поради предварителното преустановяване на мандата му не е съумяла да се осъществя тогава. Тъй като приоритет за ръководещото болшинство е развиването на дуалната система на образование, програмата е почнала с представянето на специалността инженер-технолог в хранително-вкусовата индустрия в столичното 23 учебно заведение.

" За страдание доста постоянно изборът след 7-ми клас се прави от родителите, а след това децата откриват, че имат напълно разнообразни ползи ", уточни Милена Дамянова, съгласно която кариерното насочване е доста значимо:

" Ние сме длъжници на нашите деца, в други страни то стартира още от детската градина със съответните стратегии за това. "

Дамянова е на мнение, че сходна стратегия в просветителната ни система може да стимулира бизнеса да взе участие в такива начинания:

„ Бизнесът е този, който може да покаже на един младеж, че шлосер през днешния ден към този момент не значи човек с мръсни облекла и каска. “

Отбелязвайки, че броят на студентите в международен мащаб се е удвоил, Милена Дамянова сподели още:

„ Наблюдавайки децата, срещайки се с младежи прави усещане, че младежите от ден на ден се обръщат към книгата и схващат, че образованието е това, което ще им подсигурява по-добър метод на живот. Тази задача и идея би трябвало да бъде на всички нас. Не бива да натоварваме единствено учителите да се оправят с новото време, новите генерации и провокациите на пазара на труда през днешния ден. “

В коментар по необятно разисквания въпрос номер 7 от матурата по български език и литература, която провокира ужас измежду деца, родители и специалисти и породи бурни мнения в обществените мрежи Милена Дамянова съобщи, че просветното министерство е закъсняло с реакцията си:

" Въпросът е замайващ. Външните оценения никога не трябва да основават паники, комплициране и терзания измежду учениците и учителите. "

" Крайно време е специалистът, който е отговарял за това, да понесе своята отговорност. Ако става въпрос за техническа неточност, това трябваше да се признае през цялото време ", добави Дамянова.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР