Младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната

...
Младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната
Коментари Харесай

Радев: Разрешили сме на хора, които не почитат книгите да взимат решения

" Младите българи са все по-малко, само че върху тях пада голямата отговорност да трансформират коренно моралния климат в родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда връстниците им от България. " Това съобщи президентът Румен Радев на тържественото заседание по случай 130-годишнината на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

В изявлението си на тържественото заседание президентът поздрави възпитаниците на първия български университет и подчертава, че именно студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите.

По думите му през годините на прехода българите са приели, че несправедливостта е ориста на българския народ. Днес обаче младите трябвало да покажат, че справедливостта може да спечелва.

Президентът напомни и че всички българи, освен възпитаниците на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", назовават Алма матер този всемирски храм на България. Според него Софийският университет е люлката на знанието, на съзиданието, свободата, сериозното мислене и устрема към непроменяемо търсене на истината.

" Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка засегната или подценена дума, погива част от смисъла. Днес някои се пробват да ни кажат, че грамотността е досадна детайлност, само че вие най-добре знаете, че онзи, който не уважава разпоредбите на граматиката, ще пренебрегне и закона, а сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да взимат решения ", натърти президентът.

Истината се пази в редовете, които се придвижват през хилядолетията, а културата е " мантинелата ", която ни пази да не пропаднем в бездната, тъй като незнанието е крачка към злополука - персонална и публичната, изрично съобщи президентът.

" Преследвайте фантазиите си, само че бъдете непримирими към подмяната, към неналичието на бистрота. Борете се с лицемерието и покварата. Бъдете сериозни. Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето. Не подминавайте експанзията на незнанието ", прикани още той.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи на президента плакет, отдаден на 130-годишнината на висшето учебно заведение.



 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР