Млади творци от Битоля и Родопите подготвят обща изложба, която

...
Млади творци от Битоля и Родопите подготвят обща изложба, която
Коментари Харесай

Деца от Битоля и Родопите с обща изложба в българския парламент

Млади създатели от Битоля и Родопите приготвят обща галерия, която ще бъде открита тази сряда в постройката на Народното събрание.Събитието е част от акцията " От двете страни на границата " на Фондация Българска памет, чиито създател е Д-р Милен Врабевски. С откриването на детската галерия се дава старт на самодейност в поддръжка на положителните връзки сред България и Република Северна Македония, оповестиха за Дарик радио от екипа на фондацията.

Д-р Милен Врабевски обезпечава петдневния престой в нашата страна на младежи от Детско художествено ателие “Св. Св. Кирил и Методий ” в гр. Битоля, които дружно с възпитаници от региона на Родопите ще вземат участие в разнородни креативен ателиета и просветителни лекции. В взаимната им стратегия е включена и екскурзия до град Копривщица.

На 23 ноември младежите ще показват свои картини пред народните представители в Българския парламент, като главната им цел е да насочат обръщение към политиците какви би трябвало да бъдат връзките сред двете страни. Социално-информационната акция има за цел да насочи публичното внимание към потребността от вярна и ангажирана държавна политика, да покаже, че е време за дипломация, единодушие и другарство сред братските страни в името на бъдещето на идващите генерации, общата история, корени и просвета.

“Ние сме едно цяло - братя и сестри, разграничени от двете страни на границата. Тази акция е най-много в името на младежите, защото те са пострадалите от дългогодишните политически разногласия сред Северна Македония и България. Те остават по средата на спор, за който минимум носят грях “, разяснява Д-р Милен Врабевски. От дълги години той влага в разнообразни просветителни, културни и спортни стратегии, ориентирани към младежите от двете страни. Фондация „ Българска памет “ провежда и годишни взаимни обучителни семинари.

Д-р Врабевски е уверен, че тези срещи могат да се трансфорат в една добра основа за възстановяване на връзката и политическия разговор. „ Когато децата от Северна Македония почувстват сами положителното отношение към тях, ще знаят, че в България могат да намерят почитание и положително развиване, съобщи още той.

В рамките на акцията “От двете страни на границата ” екипът на Фондация „ Българска Памет “ ще показа своя модел за разговор, само че и ще опита да даде отговор на няколко съществени въпроса: Защо за толкоз години Македония и България все по-трудно намират общ език? Чия е тази “битка ” - на елементарните хора или на властимащите? Какво мислят елементарните хора от Македония и България едни за други?

Още за акцията може да чуете в обзорната седмична стратегия на Дарик радио този петък. Актуална информация има и на.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР