Младата Александрина Михайлова от Школата на Райна Кабаиванска успя да

...
Младата Александрина Михайлова от Школата на Райна Кабаиванска успя да
Коментари Харесай

Момиче на Райна Кабаиванска влезе в Академията на Ла Скала

Младата Александрина Михайлова от Школата на Райна Кабаиванска съумя да се пребори в три тура с 430 претенденти за място измежду спечелилите в състезанието за млади оперни артисти на Ла Скала в Милано.

Младото дарование е от Шумен и е единствено на 23 години. Сега тя ще учи в идващите 2 години в Академия Ла Скала.

Елитното жури, ръководено от шефа на оперния спектакъл Доминик Мейер, избра 10 млади дарования, които да се образоват в Академия Ла Скала в идващите 2 години. Този конкурс през 1960 година печели и самата Райна Кабаиванска.

Първата среща на Александрина с Райна Кабаиванска е през 2016. Тогава осемнадесетгодишната ученичка от Шумен идва в столицата на прослушване за XVI Международен майсторски клас на Маестра Кабаиванска, проведен от Нов български университет.

Завършва го сполучливо, взе участие в Гала концерта на лауреатите в Софийската опера. Получава и повеля да отслабне, защото „ в наши дни по международните подиуми, с изключение на талантлив и звучен, би трябвало и да си слаб и хубав “.

Година по-късно на прослушването за идващия мастерклас Александрина се явява с тапия, с съществени знания по италиански и минус 20 кг. Пухкавото малко момиче се е преобразило в елегантна, одухотворена госпожица с отчетливо театрално наличие.

От 2017 до 2021, с изключение на присъединяване в майсторските класове в Нов български университет, младото сопрано учи целогодишно с Райна Кабаиванска в Музикален институт „ Веки – Тонели “ в Модена.

През месец септември Райна Кабаиванска идва в София за двадесет и първото издание на Международния майсторски клас, проведен от Нов български университет. Прослушването на претендентите е на 6 септември в Софийската опера.

На конкурсен принцип за присъединяване в класа ще бъдат определени до 13 млади оперни артисти. Заключителният Гала концерт, който ще празнува и 30-та годишнина от основаването на Нов български университет, ще е на сцената на Националната опера на 1 октомври.

Тогава ще бъдат оповестени новите стипендианти на дарителски фонд „ Райна Кабаиванска “ в Нов български университет, които ще получат опция да продължат образованието си в Италия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР