Млад пловдивчанин накара делото на българския революционер Васил Левски да

...
Млад пловдивчанин накара делото на българския революционер Васил Левски да
Коментари Харесай

Пловдивчанин разказа живота и делото на Левски в комикс, адаптиран за деца

Млад пловдивчанин накара делото на българския бунтовник Васил Левски да заживее на страниците на първия приспособен за деца комикс. Той е прясно излязъл от щемпел, с цел да означи 151-годишнината от обесването на Апостола на Свободата и е израз на любовта към родното, което може да върне връзката на две отдалечаващи се генерации.
Прочетете още
Ноел Николов на 22 години и е родом от града под тепетата. Като дете се занимава интензивно със спорт, два пъти е печели купата на европейски и над 10 пъти народен първенец по карате. Продължава интензивно спортната си активност, а в това време се занимава с професионална снимка и обработка на видео наличие. Завършва Руската гимназия с испански език, а по-късно отпътува да учи в Англия. Дипломира се със компетентност „ Илюстрация и анимация “ в университета в Ковънтри. Скоро по-късно обаче взима решението да се завърне в България, а причина за това е любовта към родината и родното.

Идеята да работи по комикс, чието наличие е отдадено на Васил Левски, се заражда през януари тази година. Споделя, че една от главните му вдъхновения са били неговите дядо и вуйчо, които от дете му разказвали за делата на българските революционери.

„ Всъщност, още до момента в който бях в Англия, преди към година гледах едно видео на български влогър, който разказваше за американските герои и комиксите – Батман, Сумермен, Спайдърмен. Замислих се, че ние имам действителни облици, които са героични, само че нямам задоволително сходни материали за тях. Това беше една от аргументите, заради които се въодушевих за този вид наличие. От друга страна – моите дядо и вуйчо ми разказваха впечатляващи истории за Левски “, споделя Ноел.

За да се приготви по отношение на историческите обстоятелства, самият той се наложило да изчете много материали и публикации, в които е запечатан животът на Апостола. Много значима роля в подготовката му са изиграли познанията на неговите родственици, които са проучвали елементи към битието и задачата на Левски.

„ Започнах с рисуването доскоро повече от месец, като концепцията ми беше да го завърша и пусна в щемпел за днешния ден. Работих доста, тъй като времето ме притисна, имало е дни, в които рисувам до 5-6 сутринта. Сега с наслада мога да кажа, че първата част, която наблюдава ранните години от живота на Левски до Битката в Белград, след която е вкаран в пандиза, към този момент е налична в уеб страницата ми. Може да бъде поръчана и доставена в книжен вид. Втората част, която следва да излезе в щемпел, застъпва делата му до неговата героична гибел, станала преди 151 години “, споделя пловдивчанинът.

Ноел Николов е приспособил наличието и посланията за детската публика. Желанието му е комиксът „ Приключенията на Васил Левски “ да доближи до най-малките читатели и да разсъни у тях предпочитание да опознаят българските герои, дали живота си за свободна България.

„ Много от децата в днешно време не познават историята ни. Родите им също не могат да им я опишат, заради същата причина. Желанието ми е моите илюстрации и живописни разговори да доближат точно до тях, като по едно и също време с просветителна цел им достави и едно време, прекарано в фамилна среда. Тази връзка „ дете-родител “ да се заздрави “, добави Ноел.

Той е безапелационен, че това не е единствения бунтовник и герой за свободата на България, чието дело ще илюстрира в комикс. Освен това има предпочитание да разпространява комикса си и в пловдивските учебни заведения, където да изнесе на децата открит урок. По негово мнение в днешно време вниманието на децата в учебно заведение мъчно се сграбчва, а сходно дигитализиране и адаптиране на образователното наличие, би било по-любопитен способ за образование за учениците.

„ Всичко това ми носи задоволство! Отне ми доста старания, само че през това време се усещах жив. В днешно време визиите ни за национализъм са сбъркани. Някои хора мислят, че да пиеш ракия и да ядеш салата всяка вечер, е израз на национализъм. Напротив – за мен да си родолюбец е израз на обич към родината, да вземем за пример да не си изхвърляш боклука където ти падне. Едни такива дребни неща, които част от българите не могат да схванат. Затова дано се поинтересуват малко какво значи думата „ родолюбец “, а в случай че желаят да вървят по този път – да заповядат! “, заключва Ноел Николов.



 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР