Млад мъжки октопод бива комично влачен по океанското дъно по

...
Млад мъжки октопод бива комично влачен по океанското дъно по
Коментари Харесай

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Млад мъжки октопод бива комично влачен по океанското дъно по средата на съкровен акт с нетърпелива женска в редки нови фрагменти.

(Във видеото може да научите повече за: Любвеобилен октопод прегръща водолаз, който го снима)

Клипът, сниман за новия минисериал на National Geographic " Тайните на октоподите ", демонстрира октопод от водорасли(Abdopus aculeatus) в плитки води край крайбрежията на остров Бунакен в Индонезия. Кадрите улавят момента, в който той вижда женска и стартира ухажването си с проява на преминаващ облак - държание, считано за форма на връзка, при което кожата на октопода трансформира цвета си по вълнообразен метод.



" Пропускането на облаци значи разнообразни неща за другите главоноги. При октопода с водораслите демонстрацията на преминаващ облак наподобява е израз на интерес към чифтосване... общ сигнал " разполагаем съм " , споделя продуцентът на поредицата Адам Гайгер в имейл до Live Science. 

След като женската му дава отговор със лична цветна проява, той прави своя ход, като изпъва над окото си папила - кожна издутина, която октоподът може да управлява, с цел да трансформира формата на тялото си. Освен това той основава черно-бяла линия на гърба си, с цел да покаже, че желае да се бие или да се чифтоса, споделя в клипа морският биолог и режисьор Алекс Шнел.

Женската е възприемчива, тъй че той протяга профилираната си ръка за чифтосване, известна като хектокотил, и непохватно се пробва да откри мантийната й празнина - мускулна конструкция, съдържаща жизненоважни органи, където се отсрочват сперматозоидите по време на чифтосването. Но наподобява, че му лишава прекалено много време и женската става " нетърпелива и гладна " , споделя разказвачът на поредицата Пол Ръд в фрагментите.

След това женската стартира да дърпа мъжкия в близост, до момента в който той се държи за нея с хектокотила си.

" Беше изненадващо и комично да следим чифтосване в придвижване " , споделя Гайгер.

По негови думи женската всъщност влачи мъжкия, който се държи за живота си, над рифа, до момента в който тя се занимава с други неща.

Наблюдението на секс при октоподите е относително рядко събитие, а откривателите са следили държание при чифтосване единствено при към десетина типа, споделя през 2015 година пред Live Science Дженифър Матър, специалист по главоноги в Университета Летбридж в Канада.

" Повечето октоподи водят уединен живот, като се събират единствено за чифтосване, само че октоподите с водорасли в новата серия са изненадващо обществени " , споделя Гайгер.

" Бяхме разчувствани от това какъв брой постоянно си взаимодействаха - единствено за привет, за битка или за чифтосване. Но те се движат доста бързо в дребната си общественост, тъй че следенето на обособения субект беше в действителност мъчно. В един благополучен ден, след седмици на снимане, успяхме да проследим нашия воин в продължение на повече от два часа, до момента в който той сполучливо откри възприемчива женска " , още сподел Гайгер.

Октоподите с водорасли също са много дребни - тялото им е към 3 инча (7 см), а ръцете им са дълги към 10 инча (25 см). Те се намират във вода с дълбочина едвам 60 см, тъй че даже дребни повърхностни талази ги подмятат. Това прави снимането на взаимоотношението още по-трудно, споделя Гайгер.

" Представете си, че се пробвате да гледате през сламка, с цел да наблюдавате мравка по време на вихър! Поддържането на камерата постоянна, а изображението - композирано и фокусирано, до момента в който е разлюляно, трансформира снимането на тези бързо движещи се октоподи в едно от най-трудните провокации в поредицата. Дори и с съвсем 80-годишния опит на екипа ни в снимането под вода, физиката на тези условия беше неповторима " , заключи Гайгер.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР