Митрофанова вън или Митрофанова вътре - това е въпросът, който

...
Митрофанова вън или Митрофанова вътре - това е въпросът, който
Коментари Харесай

Партиите все още спорят дали да поканят руската посланичка

" Митрофанова вън " или " Митрофанова вътре " - това е въпросът, който скара партиите тъкмо седмица преди началото на 48-ото Народно заседание. Към момента към момента няма решение дали съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова ще бъде поканена на формалната гала. Скандалът се заформи през вчерашния ден по време на неформална организационна среща за съставяне на новия парламент. От администрацията на Народно събрание предложили лист с гостите, които да получат предложения, в който попадало и името на Елеонора Митрофанова. На това предложение се опълчва единствено Надежда Йорданова от " Демократична България ". Тя е подкрепена от представителя на " Продължаваме промяната ", описа през вчерашния ден Ивайло Мирчев. По негови думи от " Възраждане " декларират, че държат на наличието на Митрофанова, а останалите четири партии - Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и " Български напредък " не вземат страна.

След като абсурдът излезе в медиите, и от ГЕРБ-СДС изпратиха позиция, в която се споделя, че партията е  " е срещу наличието на посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова на първото съвещание ".

След тази вчерашна позиция на партията на Борисов, днес Вежди Рашидов, който ще открие 48-НС, съобщи пред БНР, че " ако не поканим Митрофанова на откриването на Народно събрание, това е оповестяване на война ".

" Това е оповестяване на война! Кой ще носи отговорност, в случай че на следващия ден хвърлят една бомба? Чий е този напън? Кой ще дава отговор? Това е работа на висока дипломация и на държавническо мислене.... Кой е споделил, че българските депутати могат да споделят кой да влезе, кой да излезе, на кого да афишират войни ", прибавя той.

От пресцентъра на Народното събрание съобщиха за OFFNews, че все още няма нито една изпратена покана за откриването на Народното събрание. Според процедурата първо следва да бъде обнародван указът на президента за привикване на Народно събрание в " Държавен вестник ", а по-късно и поканите за формалните посетители да бъдат разпратени. Очаква се това да се случи в петък. Към момента към момента няма решение дали Елеонора Митрофанова да бъде поканена - в Народното събрание към момента се работи по финалното мнение по тематиката, прибавят от пресцентъра на Народното събрание. 

От " Продължаваме промяната " през днешния ден обявиха пред OFFNews, че са срещу наличието на Митрофанова на откриването на 48-ото Народно заседание.

От БСП отказаха да разясняват проблема. По-рано денем някогашният външен министър и предстоящ зам.-председател на 48-ото Народно събрание Кристиан Вигенин заяви пред " Евронюз ", че не трябвало да се отдава чак такова внимание на този въпрос. По думите му има протокол, съгласно който всички ръководители на дипломатическите задачи следвало да са измежду поканените. Той упрекна досегашните си съдружни сътрудници от " Демократична България ":

" Очевидно акцията или не е свършила за някои политически сили, или пък започва още преди старта на националното заседание. В случая приказвам за " Демократична България ", които възразиха тъкмо Митрофанова да бъде канена на старта на Народното събрание. Аз подчертах, че ие имаме дипломатически връзки с Руската федерация. По никакъв метод те не са сложени под въпрос или нарушени, без значение от позицията на България във връзка с спора в Украйна. "

Вигенин съобщи, че в случай че България би трябвало да има реакция за новите съветски удари в Украйна и за твърденията Федералната работа за сигурност на Русия, че експлозивът в Камиона, взривил се на Кримския мост, бил изпратен от Одеса до Русе, то това трябвало да се случи посредством Министерството на външните работи, или посредством коментар на президента Радев или на служебния министър председател Гълъб Донев.

" Това, което се пробват да създадат нашите сътрудници, е безспорна дилетантщина от позиция на интернационалното право и външната политика ", счита Вигенин и добави, че в случай че някой има да каже нещо на Митрофанова - да го направи от трибуната на Народно събрание.

OFFNews се свърза с водача на " Български напредък " Стефан Янев, само че той отклони въпросите ни. От " Възраждане " също отклониха запитването ни. ДПС не бяха открити за коментар.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР