Митологията на всички народи разказва за безсмъртието на боговете. Според

...
Митологията на всички народи разказва за безсмъртието на боговете. Според
Коментари Харесай

Храни за безсмъртие според митологиите

Митологията на всички нации споделя за безсмъртието на боговете. Според тези разкази безконечният живот е положение, което се реализира с помощта на вълшебна храна или напитка.

Има текстове, които описват, че освен боговете могат да живеят постоянно, само че и хората могат да реализират техният безконечен живот, в случай че имат достъп до храната, даваща величие. Тя била наречена Еликсир на живота.

Най-близката до нашите усещания митология - гръцката, споделя, че храната на боговете са наричала амброзия, а питието нектар. С тях те стигали до безсмъртието. Преди да открият тази божествена храна, боговете подушвали мъртвите си врагове, като се счита, че по този начин изпивали тяхната сила.

Митологията споделя, че амброзията се изливала от рогата на козата Амалтея, която откърмила Зевс. От рогата можело да се добие безкрайно количество амброзия, както и друга божествена храна.

Бели гълъби, обгърнати в светлина, взимали нектар и го носели на безсмъртния Зевс. От разнообразни съставки висшият господ правел скъпа храна за безконечен живот.

Според една тракийска легенда в непристъпните елементи на Западна Стара планина гълъбите взимали билката Калуна, с цел да може Зевс да я добави към амброзията. Древният воин Ахил добил своето величие, откакто майка му го потопила в амброзия, държейки го за петата, която останала незасегната от въздействието на амброзията и уязвима.

Освен като храна, боговете употребявали амброзията като лекарство, с което заличавали белези и лекували рани. В Библията също се загатва за такава храна, даваща величие, както и познания. Дървото на живота било източник на тази храна и Адам и Ева напуснали Едем, откакто яли от неразрешения плод.

 храни за величие съгласно митологиите

Още по-назад в зороастрийската и ведическата митологии също се откриват такива митични разкази. Еликсирът на живота носел названието Сома или Хаома. Извличал се от соковете на дървета, които през днешния ден не съществуват. В античната книга Ригведа се споделя за лидера на Девите - Идра и господ Агни, които се хранели единствено с тази вълшебна напитка, даваща величие.

Египетската митология оповестява, че господ Тот пиел капки, наричани течно злато, което го правело вечен.

Шумерите също имали магически балсам на живота - млякото на Нинхурсаг - богиня за земята и плодородието. Боговете и царете на Шумер пиели от това мляко, с цел да добият мощ и величие.

В индуската митология боговете пиели мляко, познато като Амрита, което им давало величие.

В китайската митология ролята на храна за величие изпълнявали прасковите на безсмъртието, което подсигурило безконечен живот на боговете и хората, които получавали достъп до тази храна.

Най-върховното търсене е на Еликсира на живота. Според един алхимик от ХV век, в случай че се пусне метафизичен камък в жива вода ще се получи Еликсирът на живота.

Може би търсенето на това антично знамение в миналото ще се увенчае с триумф.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР