Митичният Желко Ражнатович-Аркан, безспорният лидер на сръбския подземен свят, беше

...
Митичният Желко Ражнатович-Аркан, безспорният лидер на сръбския подземен свят, беше
Коментари Харесай

1/4 век след екзекуцията на Аркан: Какво си спомня Цеца, която е свидетел и къде се укрива убиецът

Митичният Желко Ражнатович-Аркан, безспорният водач на сръбския под земята свят, беше погубен преди към този момент над 24 години, на 15 януари 2000 година, а неговият палач Добросав Гаврич, някогашен служител на реда, продължава да бяга от правораздаването, макар обстоятелството, че е наказан до 35 години в Сърбия за закононарушението.

В момента Гаврич се намира в ЮАР, където, най-малко публично, от години се бори с локалното правораздаване, с цел да избегне екстрадиция в Сърбия, само че всичко сочи, че той в действителност се употребява с някаква отбрана от службите за сигурност в тази страна, написа сръбското издание " Информър ".

Както е открито по време на правосъдното произвеждане, Аркан и неговите другари Миленко Мандич и Драган Гарич бяха убити във фоайето на тогавашния хотел " Интерконтинентал " за по-малко от 10 секунди.
На този ден Ражнатович идва с телохранител в брониран джип в хотела, където брачната половинка му Светлана Цеца Ражнатович към този момент е със сестра си Лидия.

Пред входа на хотела Ражнатович се срещнал със собствен другар, майор от Сръбската доброволческа армия Миленко Мандич Манда, предприемач, който управлявал разнообразни бизнеси за него - от казина до фитнес клубове. Аркан го поканил да се причисли към него и полковник Драган Гарич, тъй че те седнали дружно в едно сепаре, където попълнили фиш за спортния тотализатор, до момента в който Цеца била в бутик с Лидия.

Скоро по-късно, към 17 часа, пред хотела спрели две коли. Познатите отпреди на полицията Драган Николич Гаги и Милан Мики слезли от Опел, а Зоран Николич Пегла слязъл от " Голф ", както и Добросав Гаврич, член на втора рота от първи батальон на полицейската бригада на SUP Белград.

Ръкували се с Аркан и Манда и се насочиха към стълбището, което водело към банкетните зали на хотела. След това Гаврич седнал в друго сепаре, на няколко метра зад Аркан. Минута по-късно той станал от масата и извадил отдолу под палтото си револвер CZ-99. Той изстрелял три патрона в тила на Аркана, единият от които минал през окото му, а други шест изстрела умъртвили Мандич и Гарич.

В този миг Цеца била в бутик с телохранителя си Звонко Матеович и сестра си, единствено на двайсетина метра от мястото на стрелбата. След убийството Гаврич тръгнал постепенно към изхода на хотела, когато Матеович изтичал от бутика. Той се опитал да стреля, само че револверът му засякъл.

След това Цеца извадила от чантата си револвер " Валтер ППК " 7,65 мм и му го дала. Матеович прострелва Гаврич тъкмо под бронежилетката му от далечна отдалеченост. Засегнати са някои нерви към гръбначния дирек и Гаврич е паднал.

Гаги Николич и Зоран Николич Пегла изтичват и извеждат Гаврич, държейки го под мишница. След това го качват в колата, ръководена от Деян Питулич, и отиват в Лозница при частен доктор.

Описвайки убийството, Цеца по-късно споделя пред съда: " Изтичах до сепарето и видях съсирена кръв на лявото око на Желко, което беше затворено. Зъбите му бяха избити и когато го раздрусах, стартира да кашля кръв от устата си. Манда седеше наведен и окървавен от окото и устата, а Гарич лежеше до сепарето, държеше се за корема и хлипаше.

По едно време чух Звонко Матеович да вика: „ Свали револвера! “ Обърнах се и видях млад мъж с жълто и мрачно яке, който вдигаше револвер от пода. След това в никакъв случай повече не го видях...

От причинителите на закононарушения в " Интерконтинентал " през днешния ден са живи единствено Добросав Гаврич Гавра и Драган Николич Гаги, до момента в който Милан Джуричич Мики беше погубен в ЮАР през 2018 година, а Зоран Николич Пегла умря от СПИН в пандиза.

Именно през 2006 година, преди произнасянето на първоинстанционната присъда, Гаврич бяга от Сърбия, по същото време като Мики и Драган Николич Гаги. Гаврич обаче е задържан в края на 2011 година в ЮАР, откакто е ранен при конфликт с мафията, като телохранител и водач на краля на африканския под земята свят Сирил Бика.

След това Сърбия е поискала изгонването на Гаврич, което съдът в Кейптаун утвърди през 2020 година, само че това беше последвано от защита от страна на бранителите на Гаврич, а по-късно и от настояването му да получи леговище в тази страна, което към момента не е решено.

Има разнообразни спекулации по отношение на аргументите, заради които това решение се бави толкоз доста, само че осведомени считат, че зад всичко стоят южноафриканските служби за сигурност, на които Гаврич сега е потребен.

Що се отнася до Драган Николич Гаги, той е задържан през 2008 година във Виена, след което е екстрадиран в Сърбия и сега е единственият излежаващ присъда за убийството на Аркан.

Междудругото, присъдата за тройно ликвидиране в " Интерконтинентал " става дефинитивна през декември 2007 година Тогавашният Върховен съд осъжда Добросав Гаврич на 35 години, а Милан Джуричич и Драган Николич получават по 30 години.

След убийството на Аркан последваха поредност от мафиотски убийства, проведени от „ Земунския клан “ и обособени лица.

Михайло Улемек, някогашен полковник от Сръбската доброволческа армия, е склонен със сина на Манда, който има вяра, че тогавашният държавен уред и тайните служби са били обезпокоени от обстоятелството, че Аркан евентуално е можел да заплаши властта на тогавашния президент Слободан Милошевич.

" Гаврич не беше определен на вятъра, той работеше в полицията и беше толкоз акуратен, че можеше да убие и муха в полет ", споделя Улемек. Д.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Създаването на един звяр. Кой и по какъв начин сътвори Аркан, който разруши даже превъзходството на футболните колоси Цървена Звезда и Партизан

Желко Ражнатович-Аркан е роден на 17 април 1952 година в град Брежице, днешна Словения. Баща му е водач от Югославската Народна Армия и възпитава Аркан по извънредно недопечен метод.

На 20-годишна възраст Аркан отпътува за Швеция. Там се занимава с дребни кражби и склоняване към проституция, като е един от създателите на тъй наречените " югославска мафия " през 70-те в страната. Бяга в Белгия след първите проблеми с локалните управляващи. През 1973 година се пробва да обере банка в Брюксел, за което е наказан на 10 години затвор. През 1979 година съумява да избяга, прекарва няколко години в Австрия и Западна Германия, като прави кражби на бижутерски магазини, заобиколен от остарели приятелки.

При рутинна инспекция в Швейцария е задържан и вкаран в пандиза, откакто един от многото му подправени паспорти се проваля на чекинга. И оттова съумява да избяга, а Интерпол към този момент го търси.

Спасението е връщане в родината, макар че точно от там той бяга напълно млад, с цел да търси " поле за развиване в Западна Европа ". Вербуван е за помощник на репресивната загадка работа УДБА. Годината е 1983-та и блудният наследник най-накрая се прибира вкъщи.

Агентите на УДБА му подсигуряват, че няма да го предадат на европейските управляващи, а изискването е той да стане клеветник. Аркан се инфилтрира измежду югославската ъндърграунд субкултура и оказва помощ в разбиването на разнообразни дребни банди. Това му разрешава да заеме мястото на дребните бандити в обществените низини на югославската столица и да постави основите на своята незаконна империя.

През 1990 година Югославия стартира да се разпада. Ражнатович става съществена фигура и в последвалите години на юговойните, а точно тук натрупа и репутацията си, която и през днешния ден е страшничка. Той основава " Сръбската доброволческа армия " и фракцията " Тигрите на Аркан ".

" Нямаше по какъв начин да не се включа във войната. Аз съм сърбин и съм подготвен да умра за всяка идея, която ще направи нацията ми по-силна ", споделя Аркан.

Заедно с " Тигрите " прави зверства против цивилни хървати и бошняци. Обвинен е за общо над 80 убийства на жители, изведени от обитаемоте места, в които живеят, и екзекутирани.

Любопитно е, че към и след края на тези спорове, Аркан стартира гангстерска война с останалите сръбски босове и бързо отстрани враговете си, с цел да се трансформира в Дон Корлеоне на района. Бизнес империята му пораства, а благосъстоянието му е голямо.

ФК Обилич- Възход изработен с рекет и кървави реки

Аркан обича футбола и е разпален обожател на Цървена Звезда. Мечтата му е да си сътвори личен тим, само че това изисква доста съществени вложения и време. Поради тази причина той избира по-лесен вид, като просто си купува към този момент действителен отбор. Избира ФК Обилич. Скромен тим от втората дивизия на сръбската футболна пирамида, който в цялата си история в никакъв случай не е влизал в елита. Клубът е безпаричен и незаконният необут го придобива извънредно на ниска цена, само че в никакъв случай не разкрива действителната сума. Това се случва през 1996 година.

" По-скъпо беше да си платя горивото за мерцедеса, в сравнение с да си купя Обилич. Не обичам да разгадавам покупко-продажбите си. Щом съм си купил тим, мога да си го разреша. Обичам да си глезя ", майтапи се Аркан.

Обилич има забавна история, която притегля Аркан. Отборът е основан през 1924 година, като носи името на Милош Обилич, сръбски военачалник от 14-ти век, който е участник в популярната борба в Косово през 1389 година. Той е виновен за убийството на османския султан Мурад Първи. През 1945 година клубът е неразрешен от комунистическите управляващи на Тито, тъй като носи националистическа символика. Възстановен е през 1954 година, само че по този начин и не съумява да реализира нещо значимо.

" Отборът е дребен, а аз ще донеса огромните му триумфи. Няма триумфи на терена, само че носи името на един наш светец ", споделя Аркан.

Годината е 1995-та, прави се промяна на сръбската лига. Заради отцепването на Хърватия, Словения, Босна, става невероятно тимове от трите републики да играят в състава на общото състезание. Това принуждава сръбската футболна федерация да запълни лигата със сръбски тимове от долните дивизии. Обилич попада в елита на сръбската футболна пирамида. Същинска целувка от ориста.

Любопитно е, че стадионът на отбора се намира против постройката на пандиза в Белград. Шеговит намек за тежкото минало на притежателя му.

Аркан е удовлетворен. Без да поставя старания, получава тим, играещ измежду най-хубавите в Сърбия. Това не го задоволява. Бившият военнопрестъпник е максималист и желае да реализира триумфи във футболното си начинание. Проблемът на Обилич е, че съставът няма качествени играчи. Повечето футболисти са момчета от долните дивизии, които по необичайно стичане на събитията са се озовали в елита. Аркан желае да подтиква футболистите си. Той подарява по един автомат и мерцедес на всеки един от тях.

" Хубавата кола носи мотивация за живот, а с калашника могат да вземат колкото си пари изискат. Имаш ли заредено оръжие всички са ти в краката. На това се пробвам да науча футболистите си. Да не живеят по скучните правила на всекидневието ", споделя страховитият сърбин.

По това време идва ново предизвикателство. Аркан тъкмо е купил Обилич, когато елитната лига на Сърбия е разграничена на две групи - " А " и " Б ". Изключително неуместно устройство на футболната система. Практически има две елитни дивизии. Пълна каша. Обилич механически се води в елита, само че е подложен в група " Б ". Мафиотът е гневен и взима нещата в ръцете си. Аркан заплашва съдии и противникови играчи, приказва се за подкупи и уредени мачове. През 1996 година отборът печели своята група.

" Целта оправдава средствата. Аз съм подготвен да убия, само че не и да приема провалянето ", споделя президентът на клуба.

През сезон 1997-98 година Обилич прави дебют в най-високото равнище. Мнозина нямат упования към скромния тим, тъй като подценяват мотивацията на притежателя му. Аркан назначава експерта Драган Окука за треньор, само че това няма значение, тъй като ветеранът от войната употребява мръсна тактика. Противоречивият водач е подготвен на всичко да завоюва шампионата. Доминацията на Партизан и Цървена Звезда е нарушена от силата на беззаконието, което върлува в Сърбия. За този сезон се описват митове, като Аркан стартира тотална атака с всички познати, хипотетични, само че мъчно доказуеми средства, с цел да пречупи грандовете. Същото се случва няколко години по-късно с Локомотив Пловдив - отбор, който автоматизирано бива изкачен в елитната дивизия от ъндърграунд боса Георги Илиев-Главния, който прави втория по значителност тим под тепетата (след гранда Ботев) първенец с редица нечестни средства и похвати.

По време на домашен мач против състава на Войводина, Обилич изостава с 0:1 в резултата. На полувремето Аркан влиза в стаята на съдиите с револвер и " дипломатично " им подсказва какво би трябвало да създадат. Главният съдия дава много противоречива дузпа за Обилич, с цел да се реализира тъждество, а в края на мача прибавя 17 минути продължение, с цел да избави живота си. Дългото добавено време носи надвит гол за верния отбор.

Аркан даже пребива двама публицисти, които си разрешават да изкажат подозрение по отношение на успехите на Обилич. По това време страховитият военнопрестъпник е по-силен от Слободан Милошевич и самата сръбска страна.

Обилич печели шампионата. Отборът реализира 27 победи, 5 равенства и единствено 1 загуба. Завършва преди всичко с 86 точки, пред по-качествените селекции на белградските грандове Партизан и Цървена Звезда. Исторически триумф. Следват дни на огромни банкети из Белград, проведени от Ражнатович, а в някои от тях се включват и шефове от федерацията - явен знак, че случилото се не е напълно заслуга на тези на терена.

" Аз пиша история. Показвам, че всяка фантазия може да се сбъдне ", споделя Аркан. Успехът на Обилич изпраща отбора в предварителните кръгове на Шампионска лига.

В първи кръг е надвит исландският IBV, а във втори се изправят против Байерн. Германската машина няма по какъв начин да допусне изненада, тъй като тук не играят " разпоредбите ", наложени в сръбския футбол от силовия необут. Баварците печелят първата среща с 4:0, а Обилич взима историческо тъждество 1:1 като хазаин. Това е първата и последна славна европейска вечер в историята на тима.

Краят на кървавата приказка

На 15 януари 2000 година Аркан е погубен в лобито на хотел " Континентал " в Белград. Логичен свършек на една житейска биография, изпълнена с принуждение. Неговата гибел значи и в действителност завършек на " плана Обилич ". Отборът е стихотворец от брачната половинка му - фолкпевицата Цеца Величкович. Тя обаче няма ползи в региона на футбола и не влага време и пари в него.

Отборът потегля надолу в спиралата на забравата. През сезон 2002-03 година Обилич изпада във втора дивизия, а пет години по-късно отива и при дилетантите. През 2015 година Цеца афишира, че тимът приключва спортна активност и стопира да съществува.

Така завършва късата история за единственият тим, който наруши превъзходството на Звезда и Партизан в сръбския футбол. Той бе знак на една ера, в която силовите способи на хора, сложили себе си над закона, бяха задоволителни за трофеи и триумфи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР