Мит ли е българо-руската дружба? Според бизнесмена и бивш лидер

...
Мит ли е българо-руската дружба? Според бизнесмена и бивш лидер
Коментари Харесай

Пламен Юруков пред SafeNews: Русия не е проблем, Кремъл е проблем

Мит ли е българо-руската дружба? Според предприемача и някогашен водач на Съюз на демократичните сили Пламен Юруков, с цел да бъде България мощна и спокойна, не би трябвало върху нея да има никакво съветско въздействие. Пред камерата на SafeNews той съобщи, че в България, още от времето на Съюз на съветските социалистически републики, са влизали единствено неприятни практики, както политически, по този начин и стопански. Но макар, че Русия ни е откраднала писмеността, а в подмяна ни е върнала комунизма, въпреки всичко нейната просвета не би трябвало да се отхвърля изцяло, тъй като Русия не е проблем, а Кремъл. 

Русия желае България да е слаба

„ България, с цел да бъде мощна, с цел да бъде спокойна, върху нея не би трябвало да има никакво съветско въздействие. Обратното – Русия има интерес България да е слаба, България да е бедна, с цел да може да я управлява по-лесно. И тук има интерес да ръководят хора, които ще работят в нейна изгода. Цялото това нещо е едно голямо несъгласие “, споделя Пламен Юруков.

Според него ролята на Кремъл във вътрешнополитическия ни живот не е намаляла през последните 30 години .

„ Искам всеки българин да разбере, че за България е добре, когато Русия е слаба. България няма никакъв интерес Русия да бъде мощна и да се бърка в нашите работи. За Русия е противоположното. Ние би трябвало да почитаме тази тяхна позиция, тъй като всеки си гледа интереса, изключително една империя. Затова ми е доста смешно, когато някой каже: „ Ние имаме обич, ние имаме братя “. Спомняте си по какъв начин господин Путин незабавно избяга от това, че сме братя , когато Борисов беше на среща с него и сподели, че изключително, в случай че по-големият брат би трябвало да заплаща сметката, въобще не желае да има приятелски връзки “, изяснява предприемачът.

Русофилите в България

Според него русофилите в България не са чак толкоз доста, само че митът за това, че България обича Русия, се употребява ловко от ПР-ите на политиците, които им споделят: „ Хората обичат Русия, по тази причина по-внимателно, не критикувайте, говорете добре за тях. “

Според Юруков, това е едно подвеждане.

„ Всеки може да има другари руснаци, обичан съветски филм, обичан съветски създател, само че доста от тези хора имат моето отношение и позиция към Руската федерация, дори са и по-критични към нея. Така че, в случай че мога да го кажа по този начин, доста ясно и запаметяващо се – Русия не е проблем, Кремъл е проблем . Тези две неща би трябвало да се разделят “, споделя той.

На въпрос, дали би трябвало съветските създатели да се забранят, както бе направено в редица страни в Европа и в Съединени американски щати, Юруков дава отговор изрично: „ Достоевски не е Кремъл, нито Толстой, нито Шостакович. Те не са Кремъл. “

„ Много ясно би трябвало да се разделят нещата – надали нещо от Достоевски е предиздвикало господин Путин да пусне ракетите против Украйна „, добавя някогашният водач на Съюз на демократичните сили.

Войната в Украйна в интерес на България

Според Юруков в дълготраен проект войната в Украйна е от изгода за България, тъй като за първи път от 150 години страната ни е от вярната страна на историята.

„ Тази война ни свърши една потребна работа. Както Милошевич и войната в Югославия ни свърши друга потребна работа и станахме член на НАТО и Европейски Съюз “, изяснява той.

Изборите в България и съветската интервенция

На 2 април българските жители още веднъж ще би трябвало да избират кой да ги управлява. Според Юруков следващите избори няма да доведат до нов резултат. Запитан дали е възмоно след лидерската среща ГЕРБ да се коалира с Българска социалистическа партия, той споделя: „ Не считам, че Съюз на демократичните сили може и това да преживее. Аз нямам доверие сътрудниците от ГЕРБ да влязат в коалиция с Българска социалистическа партия, само че в случай че те го създадат, може би обединението по-късно повече няма да е ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. “

„ В същността на Съюз на демократичните сили е антикомунизмът и битката с Българската комунистическа партия и нейния правоприемник. Така че те са носители на всичко, което Съюз на демократичните сили отхвърля и не престават да го носят. При тях няма огромна смяна, вижда се във всичко, с което се заловен. Такава всеотдайност ми ще да имам вяра, че Съюз на демократичните сили няма да направи “, изяснява той. Според него времето на левицата към този момент е отминало и той е изумен какъв брой дълго въпреки всичко е издържала. 

„ Винаги можем да приказваме за интервенция и постоянно би трябвало да ни е боязън от такава интервенция и поради това би трябвало да се пазим “, безапелационен е Юруков по отношение на съветската интервенция на изборите. Според него феноменът „ Възраждане “ е от изгода за България, тъй като с преекспонацията на въпроса с „ любовта на България към Русия “ те демонстрират, че не би трябвало да имаме нищо общо с Русия.

„ Не виждам тази фрагментация да спре в околните две години “ , безапелационен е Юруков във връзка с това дали България ще излезе от политическата рецесия.

Защо дерусификацията в България е значима, какво ни е взела Русия и какво ще е бъдещето на Съюз на демократичните сили – ще стане ли партията по-силен политически състезател или е в сянката на ГЕРБ, гледайте в изявлението на SafeNews.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР