Мистерията с метана на Марс може би най-накрая е решена,

...
Мистерията с метана на Марс може би най-накрая е решена,
Коментари Харесай

Откриха вероятния източник на метан на Марс

Мистерията с метана на Марс може би най-сетне е решена, защото учени потвърдиха съществуването на газа, знак за живот, на Червената планета, както и от кое място идва той.

През миналите 15 години, откогато европейска сонда заяви за следи от газ метан в марсианската атмосфера, дебатът бушува над точността на показанията за съществуването му. Известно е, че на Земята метанът се създава от елементарни форми на живот.

Тъй като този газ се разсейва относително бързо – в границите на към 12 години на Земята – и заради компликацията да се следи атмосферата на Марс, доста учени поставяха под въпрос предходни проучвания, които разчитат единствено на един набор от данни.

Сега интернационален екип от специалисти са сравнявали наблюденията от два обособени галактически апарата, взети в два поредни дни през 2013 година, с цел да намерят без значение доказателство за съществуването на метан на прилежащата ни планета.

Нещо повече, те са провели два паралелни опита, с цел да дефинират най-вероятния източник на метан на Марс. Оказва се, че това е мразовит пласт на изток от Кратера Гейл, който от своя страна от дълго време се смяташе за сухо езеро.

„ Това е доста вълнуващо и значително ненадейно “, споделя Марко Джурана от Националния астрофизичен институт в Рим.
„ Две изцяло самостоятелни линии на следствие сочат към една и съща обща област на най-вероятния източник за метан. “

Европейската сонда Експрес мери на Марс 15,5 елементи на милиард в атмосферата над кратера Гейл на 16 юни 2013 година Наличието на метан в покрайнината е доказано и от показанията, направени 24 часа по-рано от сонда на НАСА.

Използвайки данните, Джурана и екипът разделили региона към кратера на секции от 250 на 250 километра. В едно изследване по-късно организират милиони компютърно моделирани емисионни сюжети за всяка секция, до момента в който в друго изследване, различен екип изследва изображенията на повърхността на планетата, с цел да открие характерности, асоциирани на Земята с освобождението на метан.

Най-вероятният източник на метан е слой от лед, заледен метан под скална групировка, която съгласно екипа от време на време изхвърля газа в атмосферата.

Джурана споделя, че до момента в който на Земята метанът е знак за живот, неговото наличие на Марс не е безусловно доказателство за нещо сходно и на Червената планета.

„ Метанът е значим, тъй като може да бъде знак за микробния живот “, споделя той. „ Но животът не е наложителен за пояснение на тези открития, тъй като метанът може да се създаде и от абиотични процеси “.

„ Макар да не е директно доказателство за живот на Марс, метанът може да способства за съществуването му в марсиански условия, защото някои типове микроби могат да употребяват метана като източник на въглерод и сила “, добави той.

Въпреки че на Марс няма течна вода, Европейската галактическа организация съобщи през февруари, че оборудването за изображения е посочило още доказателства за изсъхнали речни корита, което допуска, че в миналото Червената планета може да е била дом на елементарни организми.

Джурана споделя, че са нужни по-нататъшни проучвания, с цел да се дефинира размера на метановия лед наоколо до кратера на Гейл.
Ако бъде потвърдено, че пластът лед е просторен, метанът, който той съдържа, „ може да поддържа по-дълготрайно човешко наличие на Марс “, като вероятен източник на гориво за промишлени процеси и гориво за връщане на пилотираните задачи на Земята, споделя ученият.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР