Мистериозните случаи винаги будат интереса на хората, но понякога те

...
Мистериозните случаи винаги будат интереса на хората, но понякога те
Коментари Харесай

Загадъчни случаи и мистерии: Кои са най-известните проклятия 


Мистериозните случаи постоянно будат интереса на хората, само че от време на време те се оказват просто измислици.

Суеверия или пояснение на събития, не намерили друго пояснение, всеобщото поверие е, че проклятията са ритуали и наричания, които да опазят от посягане и недоброжелатели обещано място, предмети или благосъстояния или преднамерено причиняване на щета на някой различен и неговия жанр.


И до момента в който някои не имат вяра в проклятията и считат, че са измислици на шарлатани, то съществени научни кръгове ги изследват като скъп исторически извор за антични цивилизации.

Дори и без ясни белези за съществуване на злокобно проклинание, историята познава и стотици образци, при които поредните произшествия на едно и също място или с членове в едно семейство без разумно пояснение, приказват за съществуването на тъмна мощ, причиняваща беди и несгоди.

Най-древното проклинание e на 3000 години

Пустинният град Луксор и Долината на царете – и двете част от античния египетски град Тива, са стотици квадратни километри, разказващи античните истории на една от най-развитите цивилизации, живяла в миналото. Огромен брой дворци, храмове, гробници, хилядолетни фрески и съкровища, а всред тях и една легенда за антично проклинание, въодушевяват снимането на значително хитови ленти като трилогията "Мумията " (1999г.), "Мумията се завръща " (2001г.) и "Мумията: Гробницата на императора змей " (2008г.).

В действителен сюжет отпреди век за антично фараонско проклинание се заговаря след едно от най-великите археологически открития, правени в миналото, и последвалите след него поредност от несгоди. Много имат вяра, че проклятието взима жертви и през днешния ден.

Става дума за добре познатата история за откриването на гробницата на Тутанкамон през 1922 година и нещастията, сполетели огромна част от участниците в това велико изобретение.

Древните египтяни вярвали в задгробния живот, а след гибелта си фараоните били почитани като богове. Поради тази причина, владетелските гробници били проектирани като големи пространства, които да пазят безконечния покой след гибелта. Тялото било полагано в златен ковчег, а египтяните пълнили „ безконечния му дом “ с благосъстояния, бижута, храна, животни и други полезности. За да опазят благосъстоянията и безконечния сън на фараона от похищения, гробниците били прокълнати - зло да застигне всеки, дръзнел да посегне върху скъпите движимости.

Смята се, че скоро след грандиозното изобретение на британския египтолог и археолог Хауърд Картър, проклятието почнало да взима своите жертви. Впрочем той е измежду дребното, имали директен контакт с гробницата, които умират от естествена гибел.

Инциденти с съдбовен край почнали да се случват поредно на доста взели участие в разкопките, както и на техни близки. Такъв е казусът с Джордж Карнарвън – благородникът, който взел драговолно начинанието на археолога и решил да го финансира. Няколко месеца откакто самичък посетил погребалната камера, Карнарвън се разболял тежко в резултат на порязване на мястото, което по-рано било ухапано от комар. Раната се инфектирала, кръвта му била отровена и умира след няколко дни.

Според наличната информация единствено до 1929 година 13 души намерили гибелта си, откакто имали допир с гроба на фараона. Някои произшествия с гости на античния град и през днешния ден се свързват с нарушавания покой на фараона.

Прокълнат ли е Бермудският триъгълник?

Вековната печална популярност на Бермудския триъгълник се дължи на едни от най-зловещите и мистериозни изгубвания на плавателни съдове, самолети и техните екипажи в света. Една от аргументите да се твърди, че триъгълната водна повърхност сред Маями, Пуерто Рико и Бермудските острови носи тежко проклинание, е безсилието на науката да изясни изрично протичащото се там.

В океанския регион, прочут още като Дяволския триъгълник, се смята, че са изчезнали повече кораби и самолети от където и да е било другаде. Интересен факт е, че единствено за някои от злополуките следствието и науката откриват пояснение. Повечето произшествия остават неразгадани. Дори при открити парчета от кораб или аероплан, тела на пасажери или екипаж липсват.

Гигантски цунамита, мощни магнитни сили, объркващи компасите, подводни пирамиди на извънземни, метан и доста други са измежду хипотетичните аргументи за нещастията. За необяснимата мощ, която работи в Бермудския триъгълник, свидетелстват разкази на водолази и подводни археолози за тотално комплициране на компаси и другите им показания на тази територия.

Последният съдбовен случай на мистичното място е от началото на предходната година, когато дребна лодка с към 20 души на борда изчезнала безследно от радарите, някъде сред Бахамите и Южна Флорида.

Седем мъже ще умрат в търсене на съкровището на остров Оук

Познат измежду иманяри и колекционери с легендата за заровено богатство, над което тегне ужасно проклинание, остров Оук е толкоз прочут, че даже става сцена за снимането на няколко сезона вълнуваща телевизионна поредност в търсене на заровените полезности.

Островът се намира на южния бряг на Нова Скотия, Канада, и макар страшните истории за срещналите гибелта търсачи на злато, експедициите не престават с убеденост, че някой ден мистериозното благосъстояние ще бъде намерено.

През края на XVIII век мястото е заселено от френски риболовци, а след тях - английските колонизатори. Скоро по-късно измежду заселниците стартира да се описват митове за заровено благосъстояние на острова.

През годините историите доста се видоизменят като съгласно някои полезностите били плячкосани и заровени от испански пирати, други казвали, че са на английските военни или рицари тамплиери. Някои даже търсят бижута на Мария Антоанета и тайнствени Шекспирови ръкописи.

Според мрачното проклинание седем мъже ще умрат, преди загадката да бъде позволена. Иманяри имат вяра, че този миг е напълно близо. Но дали проклятието на съкровището е то в никакъв случай да не бъде намерено?

Диамантът Хоуп - злощастие или крах за притежателите си

Според легендите един драгоценен камък носи на всички свои притежатели с изключение на авторитет и популярност, и доста злощастие или даже гибел. Диамантът Хоуп, 45-каратов наследник елмаз, е открит в мината Коллур в Индия през ХVІІ век, а неговата хубост и висока стойност били проклинание, което към този момент няколко века не губи силата си.

Една от най-шокиращите истории е тази на френски търговец, който бил горделив собственик на камъка, само че откакто го подарил на крал Луи XIV – Кралят Слънце, бил раздран от кучета в Константинопол.

Сред последните притежатели на диамантеното украшение е американката Евалин Уолш Маклийн – наследница на златодобивна компания. Въпреки внушителната си цена за времето и слуховете за проклятието над камъка, Евалин взема решение, че той би трябвало да стане част от сбирката й.

Интересен факт към придобиването му е, че самата тя взема решение да го освети в църквата, с цел да „ изтрие “ черната му популярност. Въпреки църковната благословия обаче, Евалин претърпява няколко тежки житейски удара – брачният партньор й Нед я напуща поради друга жена, синът й умира в автомобилна злополука, а по-късно изгубва и щерка си след свръхдоза опиати.

Днес диамантът Хоуп, оценен на към 350 милиона $, е изложен в института Смитсониън - Съединени американски щати, където се и през днешния ден се пази зорко от 1958 година

Проклятия над известни семейства

Едно от тях е семейство Грималди - жертва на остаряло проклинание, което обрича всички членове на знатния жанр на нещастни любови и несполучливи бракове.

Далеч по-лош шанс преследва наследниците на една друга авторитетна фамилия - Кенеди. Трагедията в фамилията е толкоз огромна, че всеки, срещнал се с историята му, се пита по какъв начин е допустимо да се понесе толкоз доста болежка.

Членовете на известната политическа династия, позната печално най-много с убийството на президента Джон Кенеди през 1963 година, претърпяват такава серия от фамилни кавги и нещастия през годините, че самият Едуард (Тед) Кенеди – брат на починалия президент, декларира приживе, че над фамилията му тегне проклинание.

И по какъв начин другояче, когато четири от девет деца в многодетното семейство умират в злополука или са жертва на политическо ликвидиране, а едно е осакатено за цялостен живот, в резултат на несполучлива интервенция. Впрочем, Тед единствен от четиримата си братя умира от естествена гибел.

Най-големият брат - Джоузеф Кенеди–младши, умира на едвам 29 години в самолетна злополука, до момента в който е на военна работа като водач по време на Втората международна война. Четири години след загубата му, фамилията се изправя пред идната покруса – в друга самолетна злополука умира една от сестрите - Катлийн (Кик) Кенеди, когато е едвам на 28 година

35-ият президент на Съединени американски щати – Джон Ф. Кенеди, е погубен на 22 ноември 1963 година до момента в който колата му обикаля, с цел да поздрави жителите на Далас преди формален обяд в града, а идващото шокиращо политическо ликвидиране на американски политик и следващ удар за фамилията е загубата на третия по ред брат - сенатор Робърт Кенеди, споделя vesti. bg. Той умира, откакто палестински емигрант изстрелва по него четири патрона часове откакто сенаторът печели първичните избори за президент в Калифорния.

Най-голямата от девойките – Розмари, е родена с проблеми в развиването, което постанова да претърпи лоботомия, вследствие на което тя прекарва остатъка от живота си в институции.

Младите наследниците също падат жертва на родовото проклинание, от което като че ли няма избавление.

Джон и Жаклин Кенеди имат преждевремнно роден наследник, който живее единствено два дни, а другият им наследник Джон Кенеди – младши, катастрофира с дребен аероплан край Масачузетс през 1999 година, при която умира със брачната половинка си Каролин.

Дейвид Кенеди, наследник на Робърт Ф. Кенеди, умира от свръхдоза опиати на 28 години, а брат му Майкъл, губи живота си на 39 при безразсъден случай до момента в който е на ски отмора.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР