Мисля, че към момента нещата в енергетиката изглеждат балансирани, трудни,

...
Мисля, че към момента нещата в енергетиката изглеждат балансирани, трудни,
Коментари Харесай

Двама енергийни министри в словесен дуел за случващото се в енергетиката

Мисля, че все още нещата в енергетиката наподобяват уравновесени, сложни, само че това е годно за цяла Европа. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „ Тази неделя “ по бТВ.

По думите му всички контрактувани количества газ с Азербайджан са можели да влязат в България и за това няма механически спънки. „ Защо не са влезнали – сега предстоят инспекции “, добави Николов.

По думите му в НЕК сега, след тригодишен ремонт, липсва почти 1 гигават балансиращи мощности, които могат да доведат до напълно друга цена на електрическата енергия.

Според Теменужка Петкова цените на електрическа енергия в България са можели да останат ниски, в случай че двете служебни държавни управления на президента Радев си бяха свършили работата и бяха траяли договарянията с Европейската комисия за въвеждане на така наречен „ механизъм за потенциал “. „ Това щеше да ни даде опция нашите въглищни централи да получат държавна помощ и въз основата на тази помощ да оферират на свободния пазар електрическа сила на налични цени “, изясни тя.

Министър Николов изясни, че въглищните централи в България сега работят на цялостен потенциал. „ Преди служебните държавни управления работата на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток “ 2 беше мощно субсидирана от страната и от БЕХ. След встъпването в служба на служебните държавни управления този Топлоелектрическа централа работи на пазарен принцип и работи с много по-добри финансови резултати все още. Повече от 2 милиона мегаватчаса са пуснати на свободния пазар, което води до оптимално угнетяване на цената, изключително в пикови часове. Това води до обстановка, в която волатилността на цените на пазара на дневна база е свита оптимално “, изясни на собствен ред той.

Според някогашния енергиен министър Теменужка Петкова обезщетенията, които държавното управление предлага за българския бизнес, са незадоволителни. „ Колегите от държавното управление оферират да бъде предоставена помощ на българския бизнес до 75% от разликата сред пазарната цена и референтната пазарна цена, която КЕВР е определил, само че не повече от 30%. Ние предлагаме тази помощ да бъде до 75% “, изясни Петкова.

Министър Николов изясни, че размерът на компенсацията може да доближи до 75%, когато този размер не е над 30% от разликата. Това зависи и от прогнозните стойности на свободния пазар, уточни той. „ За да бъдат обезщетенията нужни по мярка и с цел да задоволят настоящите потребности, следва да се следи динамичността на пазара. Затова не може да се закове стойност все още, би трябвало да има предвидимост. Затова има таван “, изясни на собствен ред Николов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР