Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко

...
Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко
Коментари Харесай

Искате да контролирате всичко? Спрете още днес

Мислили ли сте си в миналото, че без вашата интервенция всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни и с ненаписани домашни, а домът ви ще бъде заринат от нечистотия. Същевременно се чувствате все по-изтощена, а осъществяването на дългия лист със дилемите от ден на ден ви се изплъзва от ръцете? Ако нещата при вас наподобяват по този или сходен метод, то сигурно влизате в групата на контролиращите дами, приятелки и майки. Привидно се гордеете, че дирижирате всекидневието си до последната нота, само че надълбоко в себе си сте все по-неудовлетворена и нещастна.

“Всъщност, признайте си - и вие, и другите дами като вас имате една обща линия: желаете нещата да се случват тъкмо по метода, по който вие си представяте. ”

Разбира се, малко дисциплинираност в никакъв случай не е непотребна, изключително, когато би трябвало да съвместим работата, грижите за фамилията и за нас самите. Прекаленият надзор обаче вреди. Последствията от него постоянно се показват в несъразмерна физическа и психическа отмалялост, некадърност да се оправим с поставените задания, обтегнати връзки с сътрудниците и околните. Не единствено – колкото повече поемаме отговорност за дейностите на другите, толкоз по-инертни, безполезни и демотивирани се усещат те. А вие все по-малко ще успявате да удовлетворявате възходящите им условия и упования към вас.

Ако даже единствено при мисълта за едно малко по-лежерно всекидневие ви обгръщат усеща като терзание, неспокойствие, паника, раздразнителност или боязън, то е добре да знаете две доста значими неща:

Извън силите и качествата ни е да предвидим и направляваме всичко на този свят

Животът може да бъде доста по-лесен и прелестен без нашата непрекъсната интервенция

Помислете върху това, отпуснете примката и дайте на себе си и околните си повече независимост. Оставете постоянно безотговорното дете да отиде на учебно заведение без домашно и с ненаучени уроци и да понесе следствията от това. Рано или късно ще осъзнае, че сходно държание няма да му донесе триумф и детето единствено ще поеме по пътя към позитивната смяна. И да – това може да се случи без вашите непрестанни инспекции, натяквания и забележки. Оставете другите на техните си задания и отговорности и се погрижете за себе си, тъй като свръхконтролът води до свръхизтощение и липса на наслада от живота.

Какво да очаквате, когато отслабите контрола?

Ще имате повече време за себе си и нещата, които ви носят същинско наслаждение

Енергията ви ще нарастне неведнъж. Нямате си и концепция даже какъв брой доста желанието за надзор и непрестанната интервенция изчерпва силите ви.

Ще подобрите взаимоотношенията в фамилията, измежду роднините и сътрудниците

Децата, мъжът ви, сътрудниците ви най-сетне ще се научат да се оправят сами, а с това ще придобият по-добро самочувствие и по-голяма отговорност.

Ще развиете три доста значими качества – обич, приемане и самообладание. Те са основополагащи за положителната самокритика, постоянните взаимоотношения в фамилията, триумфа в живота и същинското, дълготрайно благополучие.

Отказвайки се от контрола, даваме късмет на спонтанността и чистата, неподправена страст да влязат в живота ни. Започваме да оценяваме и изживяваме по детски всяко едно възприятие – и хубаво, и неприятно.



И въпреки всичко – по какъв начин да понижим контрола на процедура?

Попитайте се: " Как се стигна дотук? " Може би е имало обстановка, в която всички са разчитали на вас и вие сте били индивидът на " горещия стол " и сте се справили. Ситуацията обаче е отминала, а вие сте се повлекли по инерцията да си вършите всичко сами и да не се доверявате. А тъкмо това би трябвало да извършите - да се доверите на другите.

Осъзнайте, че желанието за надзор крие зад себе си известна доза боязън. Кои са нещата, от които ви е боязън и които толкоз доста желаете да държите под ключ? Може би е сигурността на детето или заплахата от неуспех на работа? Припомняйте си по-често, че не можем да предвидим всичко на този свят и че единствения метод да се преборим със страховете си е, като се надигнем очи в очи пред тях.

Отделяйте персонално време за себе си. Когато упражняваме свръхконтрол, ние сме обзети с мисли за другите и постоянно изцяло изгубваме себе си. Обезличаването се компенсира с възприятието за значителност, която проектираме върху всеки, различен с изключение на себе си. Ако намерим своето място, " своето нещо ", възприятието за значителност ще си е на мястото - в самите нас.

Вслушвайте се повече в интуицията и по-малко в разсъдъка си. Доверявайки се на нейните препоръки сигурно ща сведете нещата, които да държите под надзор до най-малко. И това ще бъдат същински значимите неща в този живот.

Избирайте идеите и борбите си деликатно. Щом усетите, че вътре във вас напира предпочитание да се намесите в следващата незначителна ежедневна обстановка, замислете се за не повече от 10 секунди, кой проблем в действителност заслужава вашата интервенция и сила. Подреждайте и игнорирайте дребните неща, което различен може да провежда, избира, управлява и направлява. Не постоянно би трябвало вие да сте за всичко.

Преди всичко запомнете, че единственото, което можем и в действителност си коства да направляваме на този свят сме ние самите – нашите мисли и усещания за света. Не контролът, а превъзмогването на надълбоко скритите ни страхове и възпитаването на по-добри привички у нас самите ще ни докара до един по-удовлетворяващ и благополучен живот.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР