Мисията на Венецианската комисия проучва как новите текстове за Конституцията

...
Мисията на Венецианската комисия проучва как новите текстове за Конституцията
Коментари Харесай

Министър Славов: Европейската практика е редовното правителство в оставка да остане и като служебно

" Мисията на Венецианската комисия изследва по какъв начин новите текстове за Конституцията биха се ползвали на процедура ", съобщи пред бТВ министърът на правораздаването Атанас Славов.

По думите му, представителите на комисията ще изготвят отчет, в който ще изразят своята позиция към предлаганите промени.

" Предлага се въпреки всичко да има група лица заемащи висши длъжности, от които да се избира министър председател на служебно държавно управление - ръководителя на Народно събрание, шефа на Българска народна банка или ръководителя на Конституционен съд. Има въпроси към тази структура. Например, в случай че президентът не назначи в едноседмичен период такова държавно управление, то да се назначава от Народното събрание. Но тогава за какво да не избере напряко постоянно? Европейската процедура е постоянното държавно управление в оставка да остане и като служебно ", счита Славов.

Други обсъждани разновидности са процедури, при които предходният и идващият парламент да се " застъпват ".

" Предвижда се делене на Висш съдебен съвет на два съвета - за съдиите и за прокурорите, с превес на парламентарната квота, с цел да има самостоятелност, само че и отчетност ", изясни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР