Мисията беше знакова за Рокет Лаб, тъй като след днешния

...
Мисията беше знакова за Рокет Лаб, тъй като след днешния
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската фирма Рокет Лаб изстреля мисия за тестване на технологии за Луната и Венера!

Мисията беше знакова за Рокет Лаб, защото след днешния старт компанията е извела общо 100 спътника в орбита. С това ракетата “Електрон ” се трансформира и във втория най-често летящ притежател в Съединени американски щати след ракетата “Фалкън 9 ” на американската компания СпейсЕкс. 

“Поздравления и добре пристигнали в орбита на всички наши клиенти на “Електрон ”. Да достигнем повече от 100 изстреляни спътника е необикновено достижение за членовете на нашия екип и аз съм горделив от техните неуморни старания, които трансфораха “Електрон ” във втората най-често летяща американска ракета. Днешната задача беше безпроблемна проява по какъв начин “Електрон ” промени метода, по който доближаваме космоса. Не единствено изпратихме шест спътника за клиенти, само че също по този начин ние изстреляхме пътеводителния си сателит в орбита като подготовка за нашата задача до Луната по-късно през годината ”, оповестява президентът и създател на компанията Питър Бек. 

“Патстоун ” в действителност съставлява трансформация на горната степен на ракетата “Електрон ”, която, откакто бъде оборудвана с нужните технологии, се трансформира във функционален сателит от серията “Фотон ”. Това е вторият частен сателит на Рокет Лаб – подсещам на читателите, че първият подобен бе изстрелян през август предходната година. В хода на сегашната задача “Патстоун ” ще тества нови системи за ръководство на полета и технологии за термозащита, които ще бъдат употребявани по-късно през годината, когато компанията ще изстреля задачата на НАСА “Кепстоун ” до Луната. Сходна задача ще бъде изпратена през 2023 година и към Венера. 

Но до момента в който венерианската самодейност е частна, проведена от Рокет Лаб, тазгодишната задача до Луната е за потребностите на клиент – не какъв да е различен, а най-голямата държавна галактическа организация в света, т.е. самата НАСА. Космическият уред “Кепстоун ” ще бъде позициониран в окололунната орбита, където през идващите няколко години Съединени американски щати и останалите сътрудници от плана МКС (без Русия, която ще си сътрудничи с Китай) ще построят новата станция “Гейтуей ”. Към “Гейтуей ” ще бъдат изпращани астронавти, а от борда на станцията астронавтите ще летят по-нататък до ниска окололунна орбита, до повърхността на Луната или по-далече в Слънчевата система. 

Инфо: Rocket Lab

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР