Мисията Артемида I“ (Artemis I), първият интегриран тест на космическия

...
Мисията Артемида I“ (Artemis I), първият интегриран тест на космическия
Коментари Харесай

Израелска противорадиационна жилетка ще бъде тествана в космоса

Мисията „ Артемида I “ (Artemis I), първият интегриран тест на галактическия транспортен съд „ Орион “ на НАСА, ще разполага с създадена от Израел технология, която може да се окаже основна роля за дълготрайното наличие на хората в космоса, съобщи израелската организация ТПС.

Като първата от поредност усложняващи се задачи, „ Артемида I “ ще тества полет без екипаж, който да обезпечи основата за разширение на човешкото наличие до Луната и оттатък нея .

Това е първата лунна задача на НАСА от 50 години насам. Тя ще тества опциите на „ Орион “, който в продължение на шест седмици ще измине към 40 000 благи оттатък Луната и назад до Земята.

В пътуването в дълбокия космос ще взе участие екипаж от кукли-манекени, едната от които на име Зохар (блясък), а другата - Хелга. Те ще стигнат по-далече от всеки човек до момента, като по време на полета ще бъдат осъществени разнообразни биологични опити. Фокусът на тестванията е радиационната среда наоколо до Земята и Луната.

„ Орион “ ще излезе отвън защитния антирадиационен пояс на Ван Алън покрай Земята, който защищава астронавтите на Международната галактическа станция от галактически лъчи.

Матрьошка АстроРад радиационен опит (Matroshka AstroRad Radiation Experiment (MARE) ще тества жилетката „ АстроРад “, създадена от израелската компания „ СтемРад “ (StemRad), чието предопределение е да защищава астронавтите от нездравословното излъчване в космоса. Само Зохар ще носи жилетката за антирадиационна отбрана „ АстроРад “, чието равнище на отбрана ще бъде тествано от хиляди монитори.

„ За нас е чест да бъдем една от дребното страни, които съумяха да вкарат истинска технология за „ Артемида I “. Фактът, че израелското знаме ще се развява върху костюма на Зохар в космоса, ни изпълва с горделивост “, сподели Израелската галактическа организация.

Ако опитът е сполучлив, има огромна възможност израелската технология да стане стандарт в бъдещите задачи в дълбокия космос до Луната и Марс.

Този тест е още една фаза след серия от ергономични опити, осъществени с жилетката от астронавти на Международната галактическа станция.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР