Миризмата в дома на баба и дядо може би не

...
Миризмата в дома на баба и дядо може би не
Коментари Харесай

На какво се дължи миризмата на старите хора

Миризмата в дома на баба и дядо може би не се дължи единствено на овехтелите и попивали всевъзможни аромати през годините остарели мебели. Най-вероятно част от нея се дължи на самите баба и дядо. И това не е симптом за неприятна хигиена.

Миризмата на остарял човек е мъчно да се опише с думи, само че е разпознаваема за всеки. Всъщност, японците си имат дума за нея - карейшу. Според някои тя прилича на трева, лой, лекарство или пък мухъл, само че не се дефинира безусловно като неприятна. Просто е характерна.
 Снимка 424717

Учените решили да ревизират на какво се дължи този чудноват мирис. Те помолили хора от разнообразни възрастови групи (между 26 и 75 години) да спят с тениски, улавящи миризми. След това изследвали по този начин събраните молекули и открили, че при старите хора веществото 2-ноненал е три пъти по-концентрирано, спрямо хората на междинна възраст, а при най-младите е минимум. От всички субстанции, това било единственото, което има мирис и се създава в по-големи количества с възрастта.

В друго изследване, чиято цел била да се откри способността на хората да преценят нечия възраст по миризмата му, било открито, че е мъчно да се откри някаква разлика сред хората на 20-30 години и тези на 45-55 години. Но всички участници съумели елементарно да разграничат хората на възраст 75-95 години.
 Снимка 424716

Не е ясно дали тази миризма има някаква функционалност или е просто резултат от промени в метаболизма, настъпващи с възрастта. Но е забавен фактът, че животните също разпознават възрастта на себеподобните си единствено по аромата и даже избират да се чифтосват с по-стари човеци, защото това е симптом, че щом е оживял толкоз дълго, този субект евентуално носи добър генетичен материал и е пригодим, а затова и поколението ще бъде такова.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР