Миризмата на нова кола се дължи на химикали, причиняващи рак.

...
Миризмата на нова кола се дължи на химикали, причиняващи рак.
Коментари Харесай

Миризмата на новата кола може да причини рак

Миризмата на нова кола се дължи на химикали, причиняващи рак. Това се твърди в ново изследване. Коктейлът от кожа и пластмаса, който се ускорява в жегите, би трябвало да се диша допустимо минимум, предизвестяват експертите.

Седенето в нова кола за 30 минути всеки ден излага хората на рискови равнища на канцерогените формалдехид и ацеталдехид. До този извод са стигнали откриватели от Харвардския университет и Пекинския софтуерен институт.

Те проучиха концентрацията на двадесет постоянно срещани химикала в новите коли и оцениха количествата, които приемате посредством поемане или усвояване. Абсорбцията през кожата също съставлява риск.

Виновниците са летливите органични съединения, отделяни от кожата, пластмасата и винил. Химикалите, употребявани за фиксиране и запечатване на автомобилни елементи, също могат да са нездравословни за здравето.

Тестът е изработен върху нови коли, които са били паркирани извън в продължение на 12 поредни дни. Количеството формалдехид е с 35 % над допустимото. Това на ацеалдехид е с 61% по-високо от общоприетото.

Излагането на високи равнища на формалдехид може да аргументи миелоидна левкемия и редки типове рак на носните синуси. Ацеталдехидът е категоризиран от Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати (EPA) като " евентуален канцероген " за хората. При плъхове, които вдишват това вещество, се открива нараснал брой назални тумори.

Това изследване, оповестено в списанието Cell Reports Physical Science, отразява резултатите от сходно изследване през 2021 година Експерти от Калифорнийския университет тогава откриха, че едно пътешестване с кола от единствено двадесет минути е задоволително, с цел да увеличи безвредното равнище на канцерогени субстанции като бензен и формалдехид.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР