Мирела Иванова е сред шестима европейски поети, финалисти за литературната

...
Мирела Иванова е сред шестима европейски поети, финалисти за литературната
Коментари Харесай

Мирела Иванова е номинирана за литературната награда "Европейски поет на свободата"

Мирела Иванова е измежду шестима европейски поети, финалисти за литературната премия на град Гданск " Европейски стихотворец на свободата ".

" Признателна съм за номинацията за огромната литературна премия " Европейски стихотворец на свободата ". Дори самото й наименование ме показва от край до край ", сподели пред Българска телеграфна агенция Мирела Иванова.

" Едва ли има по-ярко и тъкмо име на поетична премия. Защото поезията не е ли самият необят на свободата? Благодарна съм на Магдалена Питлак, превъзходната полска българистка и преводачка, която даже не познавам персонално - за срещата ни в поезията. Това са съдбовните срещи. Много съм разчувствана и от обстоятелството, че точно в Полша ще излезе моя книга с лирика, паралелно с огромните думи на огромните полски поети ", сподели още Мирела Иванова.

Тя добави, че финалистите за премията са определени от влиятелно литературно жури, в което е и Нобеловата лауреатка Олга Токарчук, която неотдавна беше у нас. Номинациите включват превод и издаване на том с лирика на полски език, литературни четения и срещи в идната 2023 година и връчване на премията на лиричен фестивал през 2024 година. Наградата е и за преводача на поетичния том.

" Европейски стихотворец на свободата " е литературна премия, фестивал на поезията и издателска поредност. Финалисти тази година са шестима поети, дружно с техните преводачи. Това са Мирела Иванова (България), Дарко Цветич (Хърватия), Моника Херцег (Хърватия), Аня Ерамая (Финландия), Арвис Вигулс (Латвия), Мириам Ван Хее (Нидерландия).

Победителите ще бъдат оповестени напролет на 2024 година в Гданск. Те ще получат надлежно 100 000 полски злоти (за поета) и 20 000 полски злоти (за преводача). Организатор на фестивала и премията, както и издател на номинираните томове, е Градският културен институт.

През 2022 година журито на " Европейският стихотворец на свободата " отличи двама създатели и техните преводачи - Марианна Кияновска (Украйна) и Адам Поморски, както и Люлиета Лешанаку (Албания), дружно с преводача Дорота Хородиска.

Номинацията за " Европейският стихотворец на свободата " е следващото интернационално самопризнание за поезията на Мирела Иванова. През 2002 година получава премията за съвременна лирика от Източна и Югоизточна Европа " Херман Ленц ", връчвана от немския медиен магнат доктор Хуберт Бурда. През 2008 година получава едногодишна писателска стипендия от министъра на културата на Бавария с едногодишна писателска стипендия в интернационалния креативен дом " Вила Конкордия " в Бамберг.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР