Мира Яшар - българката, която беше задържана в Турция заедно

...
Мира Яшар - българката, която беше задържана в Турция заедно
Коментари Харесай

Обвинената в тероризъм българка в Турция била задържана заради приятеля си

Мира Яшар - българката, която беше арестувана в Турция дружно с майка си, описа за БТВ, че е била задържана главно поради английския ѝ другар Джо. Тя обаче отхвърли той да е взел участие в бойни дейности против „ Ислямска страна " (ИДИЛ) в Сирия.

За двете арестувани българки беше обявено в четвъртък. Още същата вечер майката Веселина беше освободена. Вчера на независимост беше пусната и Мира. Тя обаче е с обвиняване за разпространяване на антидържавна агитация на терористична организация и ще бъде съдена по бързата процедура, по тази причина е с мярка за неотклонение „ Подписка ". Британецът - Джо Робинсън, е някогашен английски боец, за който се твърди, че се е сражавал на страната на кюрдска милиция против „ Ислямска страна " в Сирия. Той е упрекнат в тероризъм.

Мира Яшар описа пред Светослав Иванов, Джо е бил на филантропична задача в Сирия. Тя пък е имала във фейсбук профила си кюрдското знаме. Бащата на Мира е кюрд и със знамето тя е изразявала позицията си във връзка с наближаващия референдум за самостоятелност на кюрдите в Ирак.

„ Обвиниха ме, че неистина, тъй като имам знамето на Иракски Кюрдистан в преносимия компютър си. Казаха ми: „ Тук е Турция и има единствено едно знаме - турското ". В този миг се стряскаш, съгласяваш се ", описа Мира.

Момичето съобщи пред БТВ, че е готово да се бори за освобождението на приятеля си от ареста.
Тя и майка ѝ описаха, че са били арестувани безусловно на плажа на петия ден от своята отмора.

Двете благодариха на българския дипломат в Турция Надежда Нейнски. Пред БТВ дипломатът сподели, че се чака в най-скоро време да бъде планувано делото и там да се реши дали обвиняванията ще се потвърдят. Междувременно фамилията има намерение да остане в Измир, до момента в който тече процесът. Нейнски увери, че българските жители могат да разчитат на правна помощ от страната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР