Миньорите от комплекса Марица Изток“ излизат на национален протестен митинг-шествие

...
Миньорите от комплекса Марица Изток“ излизат на национален протестен митинг-шествие
Коментари Харесай

Миньорите от Марица Изток блокират центъра на София |

Миньорите от комплекса „ Марица Изток “ излизат на народен протестен митинг-шествие в столицата. Организатори на акцията са КНСБ и КТ „ Подкрепа “, които предизвестяват, че центърът на София ще бъде блокиран за придвижване на транспортни средства.

Акцията е под наслов под наслов „ В отбрана на енергийната самостоятелност на България “.

Под егидата на двата огромни синдиката служащите в комплекса " Марица Изток " желаят да схванат от премиера и държавното управление какви са проектите им по отношение на въглищните мощности.

Междувременно общинският съвет на Стара Загора одобри Декларация за бъдещето на минно-енергийния комплекс „ Марица Изток “.

В нея е записано, че „ съветниците упорстват държавното управление на Република България по никакъв метод да не позволява преустановяване действието или ограничението на индустриалния потенциал на въглищните топлоелектрически централи в Минно-енергийния комплекс „ Марица Изток “ до изчерпването на енергийния запас (въглищата), и да предприеме всички нужни ограничения за естественото действие на комплекса, с цел да бъде обезпечена енергийната и националната сигурност на страната ни “.

Тази декларация дружно с признатите заявления от препоръките в Раднево, Нова Загора и Тополовград ще бъде документ в поддръжка на митинг-шествие под наслов „ Спасяване на комплекс „ Марица-изток ”, коxто ще се организира на 13 октомври от 13,00 часа в София. Организатор е инициативният комитет „ Марица Изток “, който ще носи и подписката с подписите на над 105 000 жители от четирите области в поддръжка на миньорите и енергетиците.

Преди дни служебният енергиен министър очерта три вероятни дати за затваряне на въглищното произвеждане в България - 2035-а, 2038-а или 2040-а година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР