Минната общност в България отбеляза своя професионален празник - Деня

...
Минната общност в България отбеляза своя професионален празник - Деня
Коментари Харесай

Минната общност в България отбеляза своя професионален празник

Минната общественост в България означи своя професионален празник - Деня на миньора.

Официалното честване се състоя в София Балкан Палас, където по традиция се събраха стотици представители на промишлеността.
 Българска минно-геоложка камара
Специални посетители на честването бяха министърът на енергетиката Румен Радев, шефът на Дирекция „ Икономическа и обществена политика “ в Министерски съвет Мариета Немска, ръководителят на Национален статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов, шефът на Българска организация за вложения Христо Етрополски, изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по горите Стоян Тошев, заместник-министри на енергетиката, стопанската система и промишлеността, на труда и обществената политика, на образованието и науката, както и доста други представители на държавни институции, свързани с добивния бранш и кметове на минни райони.
 DarikNews.bg

 DarikNews.bg
В тържественото честване на празника взеха присъединяване и представители на работодателски и браншови организации, измежду които проф. дтн. инж. Николай Вълканов – заместник-председател на КРИБ и почетен ръководител на БМГК, както и доктор инж. Иван Вутов - заместник-председател на КРИБ, заместник-председателя на Българска стопанска камара Станислав Попдончев и заместник-председателя на Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев.
 Българска минно-геоложка камара
По традиция празника почетоха представители на националните синдикални организации КНСБ и КТ „ Подкрепа “, научни институции и организации, компании от сектора, ветерани и студенти.

„ Един от главните фактори за развиване на актуалното общество е минерално-суровинната промишленост . Тя има несъмнено стратегическо значение за стопанската система на България “ – сподели в своите приветствени думи министърът на енергетиката Румен Радев, като посочи основната роля на човешкия запас в бранша.

" Забележително е, че секторът продължава възходящото си развиване макар рецесиите в Европа през последните години. Минно-суровинният бранш у нас има дългогодишни и богати обичаи , а дейностите по търсене и изследване на минерални първични материали не престават сполучливо. С общи старания можем да надграждаме и обогатяваме тези обичаи ", добави министър Радев.

" В този празничен миг бих желал да ви благодаря за всичко свършено и да заявя изрично поддръжката на Министерството на енергетиката, с цел да бъде вашата активност още по-ефективна и в сходство със актуалните условия за иновативност, равномерен преход и стабилно развиване, с грижа за здравето и безвредните условия на работа за всички заети в бранша и отговорно отношение за запазване на околната среда ", съобщи още той.

Председателят на БМГК инж Драгомир Драганов откри тържественото заседание по случай честването и поздрави всички работещи в сектора. „ Добивният бранш обезпечава първични материали за всички дялове на промишлеността.
 DarikNews.bg
Неговото значение нараства в изискванията на зеления преход и напъните на Европа за реализиране енергийна самостоятелност и климатична индиферентност, за производството на акумулатори, за ВЕИ, за всички детайли на електроенергийните системи, за електролизери и други.

В тази обстановка България разполага с огромен капацитет, заемайки едно от челните места по рандеман на стратегически първични материали “, сподели той по време на откриването.
 DarikNews.bg

 DarikNews.bg
В своя обзорен отчет ръководителят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия доцент доктор инж. Кремена Деделянова заключи положението на сектора през 2022 година, както и по-значимите планове и достижения в промишлеността.
 DarikNews.bg
По време на честването БМГК отличи най-хубавите добивни компании за 2023 година в категориите: най-хубави резултати, грижа за природата, сигурност и здраве, нововъведения и корпоративна обществена отговорност.

Бяха връчени и лични награди за принос към минерално-суровинната промишленост, премия за публицист и най-хубав студент на Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “.

Ето и кои са отличените:

Награда за реализирани най-високи годишни резултати в минерално-суровинната промишленост през 2022 година:

„ Мини-Марица изток “ ЕАД с изпълнителен шеф инж. Илза Чинкова за реализиран растеж на добива на руда през 2022 година по отношение на 2021 година 27%.

Награда за нововъведения:

„ Елаците-Мед “ АД с изпълнителен шеф инж. Драгомир Драганов за Внедряване на БЛС WingtraOne Gen II за осъществяване на въздушна фотограметрия в Рудодобивен комплекс „ Елаците ”.

Награда за сигурност и здраве - за реализиран нулев трудов травматизъм през 2022 година, удостоверено с документ от Националния застрахователен институт:

„ Каолин “ ЕАД с изпълнителен шеф Димитър Ангелов

„ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД с изпълнителен шеф проф. доктор инж. Илия Гърков

„ Дънди Прешъс Металс Крумовград “ ЕАД с изпълнителен шеф проф. доктор инж. Илия Гърков

Награда грижа за природата - за липса на нарушавания и наказания във връзка със съблюдаване на екологичните правила през 2022 година, удостоверено с документ, от Регионална инспекция за опазване на околната среда:

„ Асарел-Медет “ АД с изпълнителен шеф инж. Николай Пелтеков

„ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД с изпълнителен шеф проф. доктор инж. Илия Гърков

 „ Дънди Прешъс Металс Крумовград “ ЕАД с изпълнителен шеф проф. доктор инж. Илия Гърков

Награда за социално-отговорна акция на сдружение от минерално-суровинния отрасъл

„ Геотехмин “ ООД с шеф проф. дтн инж. Цоло Вутов за самодейност „ Отношения с локалната обществена среда и щедрост изобщо “

Награди за принос към българската минерално-суровинна промишленост - за годишнини на дейни членове на БМГК:

70 години „ Минстрой Холдинг “ АД

70 години „ Мини Марица-изток “ ЕАД 

100 години „ Каолин “ ЕАД

70 години Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “

Персонални награди за принос към минерално-суровинната промишленост - юбилеи на ръководители на дългогодишни и дейни членове на БМГК и на членове на непрекъснати комисии на БМГК за дългогодишно и интензивно присъединяване в организационния живот на Камарата:

проф. дтн инж. Николай Вълканов (почетен ръководител на БМГК)

проф. доктор инж Любен Тотев (почетен член на БМГК)

доктор инж. Никола Вардев (БН Консулт Инженеринг ООД) - 70 година

Ружа Бодурова (Родопи Еко Проджектс ЕООД) - 60 година

Ирена Цакова (Дънди Прешъс Металс ЕАД) - 60 година

Симеон Горянов (Калцит ЕООД) - 60 година

Иво Маринов (Експлозивпрогрес - ГТМ ЕООД)– 50 година

инж. Иван Андреев (Асарел-Медет АД) - 50 година

Награда за най-хубав студент на МГУ „ Св. Иван Рилски “:

Анна Пенчева - компетентност Геология и изследване на минерални и енергийни запаси, ІІ-ри курссреден триумф 6,00. Награда от „ Минстрой Холдинг “ АД

Елеонора Бачийска - компетентност Обогатяване и преработване на първични материали, ІІІ-ти курс, междинен триумф 5,16. Награда от Фондация „ Лъчезар Цоцорков “

Николай Ангелов - компетентност Комплексна машинизация и компютърно планиране в машиностроенето, ІІІ-ти курс, междинен триумф 5,60. Награда от БМГК

Награда за публицист за обективно и поредно отразяване на сектора:

Пламен Енев (БГ Глобал  електронна медия) - номинация на ДПМ Челопеч ЕАД

Йовка Николова (Старозагорски новини) - номинация на Мини Марица-изток ЕАД
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР