Министрите направиха изявленията си в комюнике при приключване на тридневната

...
Министрите направиха изявленията си в комюнике при приключване на тридневната
Коментари Харесай

Г-7 порица ядрената реторика на Москва и призова Пекин да се държи отговорно

Министрите направиха изказванията си в официално съобщение при привършване на тридневната си среща в японския курортен град Каруидзава.

Коментарите в официалното съобщение акцентират по какъв начин двойният въпрос за съветската военна интервенция и опасенията от сходни дейности от страна на Китай против Тайван, са били във фокуса на срещата, показва Ройтерс.

" Безотговорната нуклеарна изразителност на Русия и опасността ѝ да разположи нуклеарни оръжия в Беларус са неприемливи ", обявиха министрите.

" Всяко потребление на химически, биологични или нуклеарни оръжия от страна на Русия ще бъде посрещнато с тежки последствия. "

Миналия месец съветският президент Владимир Путин съобщи, че Русия ще разположи на територията на територията на своята съседка Беларус така наречен тактически нуклеарни оръжия с по-малък обхват на деяние. Москва твърди, че е била принудена да предприеме тази стъпка от разширението на военния алианс на НАТО към границите на Русия.

Страните от Г-7 приканиха Русия да удостовери на думи и на каузи, че нуклеарна война не може да бъде извоювана и не би трябвало да се стартира, показва ТАСС текстът от взаимното изказване на външните министри на страните от Г-7.

" Припомняме от 3 януари 2022 година по отношение на предотвратяването на нуклеарната война и конкуренцията във въоръжаването и удостоверяваме още веднъж, че нуклеарната война не може да бъде извоювана и не би трябвало да бъде започвана. Призоваваме Русия да удостовери - на думи и с каузи - правилата, залегнали в изказването ", се споделя в документа.

" Оставаме решени да засилим глобите против Русия, да ги координираме и да ги прилагаме напълно ", се споделя също в официалното съобщение, оповестено през днешния ден след срещата. " Не може да има безотговорност за военни закононарушения и други жестокости, каквито са съветските набези против цивилни жители и жизненоважна гражданска инфраструктура ", обявиха министрите.

Те се договориха също по този начин да продължат да оказват оптималната поддръжка на Украйна.

Министрите обявиха, че са повторили апела си към Китай да работи като виновен член на интернационалната общественост, като са се съгласили, че мирът и сигурността в Тайванския пролив са от сериозна значимост и се опълчват на милитаризирането на Южнокитайско море от страна на Пекин.

Документът от срещата на външните министри беше квалифициран като пример за международните водачи, който да употребяват на срещата на върха на Г-7, която ще се организира в Хирошима идващия месец. Той визира Иран, Мианма, разпространяването на нуклеарни оръжия и други въпроси, само че две рецесии се открояват: Нарастващите закани от страна на Китай и военните му маневри към либерален Тайван, и нахлуването на Русия в Украйна. Настоящата атака на Русия значително е спряна, а Украйна приготвя контранастъпление, само че в международен мащаб е необятно публикувано безпокойството от многократните закани на съветския водач да употребява тактически нуклеарни оръжия, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР