Министрите на отбраната на страните от Югоизточна Азия се събраха

...
Министрите на отбраната на страните от Югоизточна Азия се събраха
Коментари Харесай

Военните ръководства на страните от АСЕАН и САЩ ще се срещнат в Индонезия

Министрите на защитата на страните от Югоизточна Азия се събраха в Индонезия на 15 ноември за двудневни диалози, които ще включват срещи с районни сътрудници и с ръководителя на Пентагона, до момента в който напрежението в Азиатско-тихоокеанския район нараства, а споровете в Близкия изток и Украйна не престават.


Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ще се срещне с ръководителите на защитата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) преди по-широките диалози ден по-късно за района, в който Вашингтон и Пекин се борят за въздействие.

В разширените диалози на 16 октомри ще вземат участие представители на Съединени американски щати, Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Австралия и Русия, съобщи Агенция Франс Прес.

Очаква се срещите в Джакарта да бъдат доминирани от въпроси, вариращи от рецесията в Мианмар през спора сред Израел и Хамас в Газа до възходящата интензивност на Пекин в Южнокитайско море.

Тази седмица президентът на страната с най-многобройното мюсюлманско население Джоко Уидодо прикани президента на Съединени американски щати Джо Байдън да направи повече за преустановяване на " жестокостите " в Газа и да помогне за реализиране на помирение.

Неговият министър на защитата Прабово Субианто стартира диалозите, като повтори този апел и съобщи, че е " надълбоко тъжен " от събитията в палестинския анклав, където Израел стартира безмилостна офанзива, с цел да унищожи Хамас в отговор на нападенията от 7 октомври.

Субианто съобщи, че сегашният ръководител на АСЕАН Джакарта се стреми към разрешаване на рецесията в Мианмар, която продължава, до момента в който дипломатическите старания на блока се провалят.

" Индонезия предизвиква другите страни - членки на АСЕАН, да поддържат Мианмар за намиране на спокойно и трайно решение на актуалната обстановка ", сподели той пред делегатите.

Лидерите на хунтата не могат да вземат участие в срещите на високо ниво на блока, защото не съумяха да изпълнят контрактувания кротичък проект от пет точки след преврата през 2021 година

Разговорите в Джакарта предхождат предстоящата с голям интерес среща сред Байдън и китайския му сътрудник Си Дзинпин в Сан Франциско - първата среща от една година насам сред водачите на двете най-големи стопански системи в света.

Търговското напрежение, глобите, въпросът за Тайван и претенциите на Пекин в Южнокитайско море подхранват разногласията сред съперничещите си суперсили.

Пентагонът не е удостоверил дали Остин ще се срещне с представител на Пекин по време на диалозите в Джакарта.

Действията на Китай в противоречивия воден път разгневиха няколко членове на АСЕАН, в това число Филипините, Малайзия и Виетнам./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР