Министрите на отбраната, които пристигнаха в Брюксел за срещата на

...
Министрите на отбраната, които пристигнаха в Брюксел за срещата на
Коментари Харесай

НАТО измества фокуса към Близкия Изток: Ще загуби ли Украйна от това

Министрите на защитата, които дойдоха в Брюксел за срещата на НАТО през днешния ден, чакаха да обсъдят поддръжката си за Украйна, само че изненадващо насочиха фокуса си към район, който през последните две години беше пропуснат: Близкия изток.

От новата военна помощ на Белия дом за Израел до незабавните срещи в европейските столици и объркания отговор на Европейски Съюз на рецесията: Съюзниците от НАТО се борят с възобновеното възприятие за необходимост в решението на израелско-палестинския спор, написа в разбор Politico.

Неочакваните офанзиви на Хамас против Израел през уикенда доведоха до обещанието на израелското държавно управление за тотално възмездие в Ивицата Газа, а на този декор, в границите на 48 часа към този момент бяха призовани рекорден брой от 300 000 запасняци.

Моментът е неуместен за украинците, които се стремят да получат спомагателна поддръжка от НАТО на първата среща на министрите на защитата след тази на водачите през юли, на която бяха дадени по-големи обещания за сигурност и военна поддръжка на Украйна.

Олександър Мережко, ръководител на комисията по външна политика на украинския парламент, призна, че сънародниците му се притесняват дали Западът може да се концентрира върху нашествието на Русия и в същото време да се оправи с напрегнатата обстановка сред Израел и Хамас.

" Мога да приказвам единствено за себе си. Да, има такива страхове ", сподели Мережко пред Politico. " Но в това време считам, че в последна сметка това няма да е проблем, тъй като Съединени американски щати са мощна страна в икономическо и военно отношение ".

Докато на новия министър на защитата на Украйна Рустем Умеров се планува да се отделят часове наред внимание, чака се да бъде разискван и Израел - най-малко в коридорите.

" Бих се изненадал, в случай че на срещата не се спомене обстановката в Близкия изток ", съобщи посланик от НАТО, поискал анонимност. Втори посланик съобщи, че чака мощен интерес към това, което ще каже министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.

Интересът не е необикновен, тъй като Израел има дългогодишно партньорство с НАТО, показва различен посланик, тъй че би било " естествено " Алиансът да се интересува от идващите му стъпки.

Само седмица преди нападението на Хамас холандският адмирал Роб Бауер, ръководител на Военния комитет на НАТО, посети Израел, с цел да се срещне с президента Исаак Херцог и военни чиновници.

Той посети и граничния пункт в Газа, където похвали " неповторимия опит на израелските военни в подземната контратерористична активност ".

Въпреки че Белият дом твърди, че Съединени американски щати могат да се оправят с две районни рецесии по едно и също време, вътрешните скептици във връзка с помощта за Украйна към този момент стартират да надигат гласове.

" Израел е изправен пред екзистенциална опасност. Всяко финансиране за Украйна би трябвало неотложно да бъде пренасочено към Израел ", съобщи в обществените мрежи Джош Хоули, републикански сенатор, съдружник на някогашния президент Доналд Тръмп.

Представители на Съединени американски щати се пробват да разсеят украинските опасения, като акцентират, че двете страни имат разнообразни потребности, тъй като са изправени пред напълно разнообразни закани.

" По въпроса дали поддръжката на Съединени американски щати за Израел би могла да бъде за сметка на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна, не чакаме някакви огромни провокации в това отношение ", съобщи посланикът на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Смит пред кореспонденти във вторник.

" Подозирам, че Съединени американски щати ще останат фокусирани върху партньорството и уговорката ни към сигурността на Израел, като в същото време осъществим уговорките и обещанието си да продължим да поддържаме Украйна, до момента в който тя пази територията си. ", добави той.

" Мисля, че съдружниците безспорно ще желаят да разясняват случилото се в Израел и да изразят своята взаимност. Видяхме, че всички членове на Алианса направиха свои национални изказвания – в действително време. Подозирам, че това ще бъде част от нашия диалог ", безапелационен е Смит.

Украйна въпреки всичко остава в центъра на вниманието на срещата на НАТО тази седмица.

Началото е с ръководената от Съединени американски щати Контактна група за защита на Украйна - постоянна среща на министрите от НАТО и Украйна, на която се разисква какви оръжия да бъдат предоставени. То ще бъде последвано от съвещание на Съвета НАТО-Украйна – формат, който към този момент има четвърто издание, откогато беше основан през юли, когато украинският президент Володимир Зеленски участва на срещата на върха на НАТО в Литва.

" Очаквам, че акцентът ще бъде подложен най-много върху противовъздушната защита и боеприпасите, макар че без подозрение украинците ще дойдат с разнообразни претенции ", добавя Смит. " Това постоянно е среща, на която министрите излизат напред и оферират помощ в действително време. "

Малко преди срещата на НАТО украинският министър на защитата Умеров се обърна към холандския си сътрудник Кайса Олонгрен с въпрос за " незабавните потребности " на Украйна от системи за противовъздушна защита, ракети с огромен обхват и артилерия.

Нидерландия е водеща и във връзка с образованието на украински водачи за изтребители F-16. Това е знак, че Алиансът може да жонглира както с Украйна, по този начин и с Израел, съобщи Олонгрен пред Politico.

" Разделения? Не. Но несъмнено, ще има фокус върху Израел и по какъв начин се развива обстановката там. Но мисля, че е доста значимо, че се срещаме, с цел да подчертаем, че поддръжката за Украйна няма да бъде наранена. ", добави министърът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР