Министрите на финансите на страните от Еврозоната се договориха да

...
Министрите на финансите на страните от Еврозоната се договориха да
Коментари Харесай

Италия ще има достъп до евтини заеми в размер на 36 млрд. евро. Въпросът е дали ще се възполва от тях

Министрите на финансите на страните от Еврозоната се договориха да разрешат на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) да даде кредитни линии в размер на 240 милиарда евро на държавните управления от блока на единната валута, позволявайки на мощно засегнатите от пандемията от COVID-19 страни, измежду които Италия, да теглят евтина ликвидност на фона на невиждано харчене на средства, съобщи Блумбърг.

Споразумението бе реализирано на видеоконференция през вчерашния ден вечерта, като играе основна роля в отговора на блока на рецесията, провокирана от ковид, която се чака да докара до най-тежката криза в историята на Европейски Съюз.

Според договорката държавните управления на страните от Еврозоната ще имат достъп до евтини средства в размер до 2% от техния БВП без нито едно от изискванията за стягане на коланите и предприеме на политика на бюджетни икономии, които бяха присъщи за заемите по време на дълговата рецесия в Еврозоната от края на 2009 година на Европейския стабилизационен механизъм обезпечи на тези страни заеми при условия, които нормално са непокътнати единствено за страните с най-хубав кредитен рейтинг, без да бъдат задавани каквито и да е било въпрос.

В съответния случая с Италия това би означавало свръх евтини заеми в размер до 36 милиарда евро – сума, която може да бъде увеличена при потребност.

Подкрепен от кредитоспособността на Германия, ESM ще заема пари при извънредно ниски лихви, с които по-късно да кредитира страни от Еврозоната против незначителни такси за услугата. Понастоящем лихвите по тези заеми може да бъдат към 0,1%, разяснява ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг.

Съгласно новото съглашение, заемите, които страните ще могат да взимат от ESM< ще са с оптимален падеж от 10 година Искания за заем ще могат да бъдат подавани до края на 2022 година

Програмата, която към момента би трябвало да бъде призната от още няколко национални Народното събрание, може да влезе в действие още на 15 май, само че съществува риск тази опция да бъде пропиляна поради токсичната политическа конюнктура в някои страни.

В Италия министър председателят Джузепе Конте, подложен на напън от популистките обединения в и отвън рамките на нестабилната ръководеща коалиция, в началото отхвърли опцията Италия да се възползва от сходни кредитни линии, поради стигмата, с която бяха обвързани мъчителните избавителни ограничения през последното десетилетие. Правителствата на Испания и Гърция също обявиха, че не възнамеряват да употребяват този инструмент, въпреки че разноските по заемите на най-задлъжнялата страна в Еврозоната са доста по-големи от тези, които би изплащала, в случай че се възползва от ESM.

В опит да умилостивят южните страни,  от Европейската комисия предложиха в четвъртък премахването на всички нормални условия, свързани с даването на тези заеми, в това число постоянните визити от инспектори, които да наблюдават финансите на страната бенефициент.

„ ESM без условия за тези, които го пискат, Брюксел проправя пътя за Италия “, написаха в италианското издание La Repubblica. Самият Контен омекоти позицията си от последния месец. „ Готови сме да работим по тази нова кредитна линия, с цел да бъдат въведени условия по нея “, съобщи италианския министър председател.

Фонд за възобновяване

Кредитната линия на ESM е част от проекта за стимулиране на разрушената от рецесията с ковид стопанска система. Европейската комисия работи и по предложение за нов фонд за възобновяване, взаимно финансиран от страните членки на блока.

Според документ, забелязан от Блъмбърг предишния месец, проектът, който има за цел да активизира 2 трилиона евро под формата на вложения и финансиране, е още по противоречив, като някои страни слагат под въпрос неговия размер, до момента в който други питат дали той ще бъде под формата на заеми или грантове.

Група от южни страни, водена от Франция, предлага инструментът за възобновяване да бъде финансиран посредством издаването на общ дълг и парите от него да бъдат давани на най-нуждаещите се страни под формата на безплатна поддръжка. „ В противоположен случай той просто ще копира логиката на към този момент съществуващи принадлежности “, споделят от френското държавно управление в писмо до останалите, визирайки кредитните линии по Европейския стабилизационен механизъм.

Според французите фондът би трябвало да е разполага със средства в размер на 150 до 300 милиарда евро през вяска година сред 2021 година и 2023 година Средствата, наливани в него, ще идват от взаимно обезпечен дълг, които ще бъде изплатен посредством европейския бюджет в интервал, разпрострян се до 2060 година Германия, Холандия, Австрия и други северни страни членки обаче нееднократно отхвърлиха концепцията за издаване на общ дълг в Еврозоната.

По тази причина, все още кредитните линии по ESM са единственият постоянен инструмент за общо финансиране, от които ще могат да се възползват стопанските системи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР