Министрите на Европейския съюз приеха днес директива за защита на

...
Министрите на Европейския съюз приеха днес директива за защита на
Коментари Харесай

Европейският съюз засилва правилата за защита на разобличителите

Министрите на Европейския съюз одобриха през днешния ден инструкция за отбрана на разобличителите, съобщи Франс прес.

Директивата ще разреши подаването на сигнали за нередности в областта на финансите, опазването на здравето или екологията без боязън от възмездие.

Ролята на разобличителите още веднъж е централна тематика в Съединените щати, където втори изобличител проговори по отношение на украинската спекулация, станала мотив за следствие за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес.
На срещата в Люксембург министрите на правораздаването утвърдиха новите правила, които ще би трябвало в интервал от две години да станат част от националните законодателства на страните членки.

"Никой не би трябвало да рискува репутацията си и работата си поради това, че е разобличил противозаконни дейности ", съобщи финландската министърка на правораздаването Ана-Мая Хенриксон, чиято страна ръководи Съвета на Европейския съюз.

В страните членки на Европейския съюз отбраната на разобличителите до момента не беше една и съща. Само 10 страни, измежду които Франция, Италия, Англия и Холандия, оферират на разобличителите цялостна юридическа отбрана. На равнище Европейски съюз те се употребиха със отбрана единствено в няколко сфери, най-много тази на финансовите услуги.

Отсега нататък отбраната на разобличителите ще обгръща необятен набор от сфери, измежду които: пазарите на публични поръчки, финансовите услуги, прането на пари, сигурността на стоките и на транспортните услуги, нуклеарната сигурност, публичното здраве, отбраната на потребителите и отбраната на персоналните данни.

Директивата планува наложително основаване на ефикасни канали за подаване на сигнали в фирмите с повече от 50 чиновници и в градовете с повече от 10 хиляди поданици.

Разобличителите са насърчавани първо да употребяват вътрешните канали в организациите, в които работят, само че няма да изгубят отбраната си, в случай че решат да прибегнат първо до външни канали.

Новите правила задължават управляващите и фирмите да реагират на информацията, предоставена от разобличителите, и да подхващат дейности в период от три месеца. Директивата планува да бъдат защитавани и хората, съдействащи на разобличителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР