Министрите на енергетиката на страните членки на Г-7 ще обсъдят

...
Министрите на енергетиката на страните членки на Г-7 ще обсъдят
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката на Г-7 обсъждат края на въглищните централи

Министрите на енергетиката на страните членки на Г-7 ще обсъдят определянето на обща целева дата до 2035 година за затваряне на техните въглищни електроцентрали. Това е показал източник, осведомен с полемиките, които се организират в Торино, Италия, заяви Ройтерс.

Подобно съглашение би отбелязало забележителна стъпка в посоката, заложена от конференцията на Организация на обединените нации за климата КОП28 (COP28), провела се в края на предходната година в Дубай.

Преговарящите от името на страните от групата Г-7 - Италия, Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия, Канада и Япония, са обсъждали въпроса до рано тази заран, като единствено една страна към момента е била срещу определянето на краен период за работата на централните на въглища, е обяснил източникът пред Ройтерс.

Срещата на министрите на енергетиката, проведена от Италия, която е ротационен председателство на Г-7 тази година, ще се организира през днешния ден и на следващия ден, 29 и 30 април, в двореца Венария, някогашна кралска резиденция наоколо до Торино.

Демонстранти се събраха в Торино нощес и възпламениха фотоси на водачи на страните от Г-7, които съгласно тях не вършат задоволително в битката с климатичните промени.

Освен че се стреми към договорка за преустановяване на потреблението на въглища в производството на електрическа енергия, Рим цели да подтиква напъните за развиване на потенциала за предпазване на сила и да подтиква вложенията в електропреносната мрежа, са показали два източника.

Според единия от тях групата може да уточни нуждата от шесткратно нарастване на потенциала за предпазване на сила посредством акумулатори до 2030 година, по отношение на равнищата от 2022 година

Ядрената сила и биогоривата също са залегнали в дневния ред на срещата на министрите на енергетиката от Г-7, като Италия цели и двете тематики да бъдат включени в  окончателното общо официално съобщение след срещата, съгласно източниците, заяви Българска телеграфна агенция.

Министърът на енергийната сигурност на Италия Джилберто Пикето Фратин през вчерашния ден съобщи, че Рим се надява да убеди Европейската комисия " да признае, че биогоривата могат доста да понижат излъчванията (от въглероден диоксид – бел. р.) от транспортни средства ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР