Министри и представители на Европейския съюз откриха биорафинерия в Истанбул.

...
Министри и представители на Европейския съюз откриха биорафинерия в Истанбул.
Коментари Харесай

Първа биорафинерия в Европа: Самолети ще летят с гориво от в...

Министри и представители на Европейския съюз откриха биорафинерия в Истанбул.



Съоръжението, което преобразува водораслите в реактивно гориво, е първата и единствена биорафинерия с негативен въглерод в Европа и е подкрепена от Европейския съюз.
Чрез оборудването Турция има за цел да понижи потреблението на изкопаеми и невъзобновяеми запаси за енергийни потребности по време на климатична рецесия.



Рафинерията е част от идея за биоикономика, която е основана в влиятелния университет " Боазичи ".

Тя е ситуирана в кампуса на образователното заведение на повърхност от 2500 кв. метра като пространство за научни проучвания и развиване. Иновативното оборудване употребява водорасли, отглеждани в реактори и басейни, за произвеждане на биогорива, хранителни добавки, фуражи за животни и органични биоторове.

Рафинерията е част от плана " Независим ", който търси новаторско, екологично произвеждане и цели развиване на технологиите.

Проектът има бюджет от 6 милиона евро и Европейският съюз покрива 85% от плана, съобщи Анадолската организация (AA), до момента в който останалата част се покрива от Министерството на промишлеността и технологиите.



Водораслите са по-известни на турската общност като източник на прословутите морски сополи или морска слуз, които покриха Мраморно море предходната година. С тази технология те се трансформират в различен източник на сила и тор, както и на химически детайли, необятно употребявани от няколко промишлености.

Говорейки на церемонията по откриването, министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк сподели, че оборудването ще създава артикули, от които Турция има потребност.

Биогоривото, получено в рафинерията, ще може да се употребява в авиоиндустрията, като по този метод ще се ограничи зависимостта от вноса на сила, както и въглеродните излъчвания.


„ Преминаването към произвеждане, в което всички запаси, се употребяват дейно, отпадъците са сведени до най-малко и се рециклират и няма въглеродни боклуци, е наложително за нас. Ние показахме нашата решителност по този въпрос, като ратифицирахме Парижкото съглашение. По сходен метод вършим всички мерки за съблюдаване на Европейския зелен контракт “, сподели Варанк.
„ Предвиждаме турския народен авиопревозвач да извърши първия си полет с биогориво създадено по тази технология до края на 2022 година “, разгласи той.
Министърът акцентира, че биогоривата са сериозна опция за Турция, която в този момент зависи от вноса на сила.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР