Министерството на земеделието и храните работи по нова наредба по

...
Министерството на земеделието и храните работи по нова наредба по
Коментари Харесай

Министър Вътев: Регламентираме фермерските пазари с цел безопасност на храните

Министерството на земеделието и храните работи по нова разпоредба по Закона за храните, която ще регламентира фермерските пазари за сигурност на предлаганите артикули и сигурност за потребителите.

 

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Националния съвет по храните, който се организира в Министерство на земеделието и храните.

 

На фермерските пазари би трябвало да приключат недобросъвестните практики с храни, предлагани като лично произвеждане, без да са такива, акцентира министър Вътев.

Целта на предлагането за нова разпоредба за фермерските пазари е гъвкаво приложение на хигиеничните условия, без да се прави компромис с сигурността, разяснява заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев. Изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева съобщи, че общините са мощно заинтригувани да има подобен правилник и ясни правила за сигурност, с цел да запазят своите производители и да дадат опция тяхната продукция на стигне до потребителите.


В момента нормативният акт се приготвя в границите на работната група, след което следва вътрешноведомствено координиране. Необходимо е да се сътвори правно съображение с смяна в Закона за храните.

Участниците в съвещанието бяха осведомени също, че земеделските производители, които оферират непосредствено от стопанствата дребни количества модифицирана животинска продукция с регистрация по Наредба 26 от 2010 година, към този момент ще могат да вършат доставки в цялата страна. Сега наредбата позволява директната доставка на сурово мляко, млечни артикули, пчелен мед, яйца и други в региона, в която се намира фермата и в една прилежаща на нея. Наредбата е минала през координиране и нотификация пред Европейска комисия и е необходимо  изменение в Закона за храните, с цел да бъде обнародвана в Държавен вестник.

Министър Вътев заяви, че с браншовите организации следва да бъде разискван подготвяният план на Закон за търговията с храни, по който е почнала работа взаимно с Министерството на стопанската система. Той посочи, че нормативната уредба работят водещи специалисти в областта на търговията. Планът визира търговията с храни като характерна стока. Трябва да си подредим пазара, с цел да ни бъде подредено производството, разяснява заместник-министър Йоцев.

Експерти от Министерство на земеделието и храните осведомиха за осъществяването на ограниченията, заложени в Плана за деяние към Националната стратегия за попречване и понижаване на загубата на храни и проектите за разпространение на тематиката измежду учениците, както и поощряване на здравословното хранене.

Участниците в съвещанието бяха осведомени и за подхванатите от Министерство на земеделието и храните стъпки в процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). На съвета бяха разисквани и вписването на двата млечни продукта от национално значение „ Българско кисело мляко “ и „ Българско бяло саламурено сирене “ като Защитени наименования за генезис в европейския Регистър на предпазените наименования за генезис (ЗНП) и предпазените географски инструкции (ЗГУ).

В съвещанието участваха още заместник-министърът на стопанската система Ивайло Шотев, заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов, представители на БАБХ, НСОРБ и браншови организации от бранша на хранително-вкусовата промишленост.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР